UYUŞTURUCU ÇEŞİTLERİ
1- AFYON: Haşhaş bitkisinin kapsülünden elde edilen afyon kuvvetli bir uyuşturucudur.
- “İslâm alimleri, afyon eroin gibi uyuşturucuların bedene, akla, dine, ahlaka ve mizaca verdiği zararlar açısından “İçkiden çok daha berbat” olduğunda ittifak etmişlerdir. Yakın bir zamanda Mısır müftüsü, yakın geçmişte afyonun aynen şarap gibi haram olduğuna fetva vermiştir.” (K. Sitte 7/269 Prof. Dr. İ. Canan)
- “Sıvı yiyecekler dışında benç (uyku veren bitki) afyon, haşhaş gibi aklı gideren herşey haramdır.” (İslam Fıkhı Ansiklopedisi. Prof. Dr. Vehbe Zuhayli 7/448)
- “Esrar afyon ve benzeri sarhoşluk veren şeylerin tümü haramdır. Esrar afyon çok yönlü zarar verdiği için daha çok günahtır. Bütün mezheplere göre; bu yolla kazanılan para da haramdır. Ancak tedavi ve ameliyatlarda kullanılabilir.” (Ahmet
Şahin – Fetvalar: 30)
“Afyon, esrar ve uyuşturucu madelerin üretimi, dağıtımı, kullanımı sarhoş edici maddeler gibi haramdır. (Yusuf El Kardavi – İslâmda Helal Haram: 141)”
“Haşhaş otu, sarhoş etse de etmese de haramdır.” (Age: 82)
“İnsanın aklını gideren, vücudunu zehirleyen, sağlığına zarar veren afyon, haşhaş gibi şeylerin yenmesi caiz değildir. ” (Ömer Masuhi Bilmen – İslam İlmihali:
457)
Bazı şeyler defalarca soruluyor. Ona soruluyor, buna soruluyor. İşimize geldiği şekilde fetva arıyoruz. Bizim yaptığımız gibi birileri çıksın istiyoruz. İşin İslâmcasına, takva yönüne bakan olmuyor.
Afyon otu, kozasının sütü zehir ihtiva eder. Zehir kozadadır. Daneler çıkarılırken kırılan kozanın tozu insanı sarhoş eder. Bir yaşlı: “Biz otu kurutur tütün gibi içerdik” demiştir.
Peygamber (as) da bizi şöyle uyarmıştır:
“Çoğu sarhoşluk veren şeyin azı da haramdır”
“ Şüphe veren şeyi bırak, şüphe vermeyene bak.”
Tartışmalı konularda kimin isabet ettiğini bilemezsiniz. Onun için takva yolunu seçerseniz kârlı çıkarsınız. Hem Allah yanında sevgili kul olursunuz.
Mesela; eğlence helâl şarkı haramdır, kolonyağında hanefiler yumuşak, şafiler settir. İşin fetvadan çok takva yolu fayda verir.
Afyon dane olarak sarhoşluk verecek durumda değildir, yenilir. Mesela; üzümün mayalanmamış hali gibi.
Afyon ekip biçmenin hükmüne gelince, eğer üzümün şarap fabrikasına satıldığı gibi uyuşturucu üretmek maksadıyla ekilir ve uyuşturucu yapılan yere satılırsa caiz değildir. Çünkü bir nimet zararlı hale getirilmiş olur.
Gizlice sütünü almak maksadıyla yapılan gizli ekim de caiz değildir.
- BAZ MORFİN: Afyondan elde edilir. Parlak toz şeklindedir. Afyondan on kat daha güçlüdür.
Önce kullanana keyif verir, sonra uyuşturur, daha sonra da sinir sistemini felç eder.
- EROİN: Uyuşturucuların en kuvvetlisi ve ölümcülüdür. Tedavisi çok zordur.
- ESRAR: Kenevirden elde edilir. Esrar, uyuşturucunun basamağıdır denilebilir.
- KOKAİN: Koku ağacının yapraklarından elde edilir.
6-KODEİN: Eroin bağımlıları, eroin bulamazlarsa bunu kullanırlar.
- CRACK: Kısa sürede bağımlılık yapar. Bağımlısını paranoyak haline getirir. Bunu daha çok fuhuş mafyası çalıştırdığı kadınlara kullandırır.
- LSD: Çok etkili ve tehlikelidir. Bazı şeylere emdirilmek suretiyle taşınması ve kullanılması sağlanır.
“Mavi yıldız” adıyla anılan bir tür dövme (cilde yapıştırılan çıkartma) öğrencilere satılmaktadır. Bu dövme, üzerinde mavi yıldız taşıyan küçük bir kâğıt parçasıdır. Kalem ucundaki silgi büyüklüğünde olan bu kâğıtlardaki yıldızlara L S D (uyuşturucu) emdirilmiştir. BU UYUŞTURUCU KAĞIT ELLENDİĞİNDE DERİ YOLUYLA KANA KARIŞMAKTADIR. Bundan başka parlak renklerde posta pulu görünümünde, kâğıt dövmeler de satılmaktadır.
- HAP: “Mutluluk Hapı” adı ile piyasaya sürülüyor. Bu haplar bağımlılık yapıyor. Eğer alkolle kullanılırsa korkunç sona çabuk gidiliyor.
- BALİ: Küçük yaştaki çocuklar arasında kullanımı başlıyor. Ucuz ve kolay temin edilebiliyor. Her çocuk bilhassa parçalanmış aile çocukları bu tehlike ile karşı karşıyadır.
- KAFEİN: Fazla kullanıldığında bağımlılık yapar ve insan sağlığını tehdit eder.
Bir çoklarımız kahvesiz yapamayız. Yemekten sonra yorgunluk anında onu ararız, bizi dinlendirdiğini sanırız. Aslında enerji vermez, hatta bitkinliğe yol açar. Verdiği zindelik geçicidir.
Bir fincan kahvede 15 mg kafein bulunmaktadır.
Çayda, kolada da kafein vardır. Bu içecekleri sağlık açısından az kullanmak gerekiyor. Kullanmamak en güzelidir. Fıkıhçılarımız kahve içmeyi hoş görmemişlerdir. (İslâm Fıkhı Ans: 7/449 Prof.
Dr. Vehbe Zuhayli)