ÜÇ AYLAR

Üç aylar, Recep, Şaban, Ramazan aylarıdır. Bu aylar kurtuluş aylarıdır. Farklı olunur, farklı yaşanılır, yani mübarek aylarda mübarek olunursa, insan kurtuluverir.

Recep ayında peygamberimiz: “Ya Rabbi! Bize Recep ve Şaban’ı mübarek eyle ve bizi Ramazan’a eriştir.” diye dua ederdi. Şöyle buyurmuştur:

-“Kim Recep ayında bir gün oruç tutarsa bir yıl oruç tutmuş gibi olur. Bu ayda yedi gün oruç tutan, cehennemden uzak olur. Daha fazla tutan daha çok sevap kazanır.” (Taç:2/92) 

Şaban ayı daha çok bereket ayı, af ayıdır. Bu aya peygamberimiz: “Benim ayım” demiştir. Bu ayda Beraat gecesi gibi bir gece vardır. Peygamberimize şefaat hakkı bu ayda verilmiştir. Peygamberimiz bu ayda daha çok ibadet etmiştir. 

Üç ayların sonuncusu kurtuluş ayı olan Ramazan’dır. Peygamberimiz: “Eğer insanlar Ramazan’ın ne olduğunu bilselerdi, bütün senenin Ramazan olmasını isterlerdi.” demiştir. Ramazan en mübarek aydır. İçinde 83 yıllık ibadete denk Kadir gecesi vardır. Kur’an’da bu ay indirilmiştir. Bu ay şeytanın bağlandığı aydır. Cehennem kapılarının kapandığı aydır.  Bu üç aylar fazilet, bereket, af ve kurtuluş aylarıdır. İnsan bu ayların vereceği huzura muhtaçtır. İnsanın temizlenmeye, arınmaya ve kurtulmaya ihtiyacı vardır. 

Bu aylarda her şey değişmeli, değiştirilmelidir. İhtiyaç sahibi insanlar unutulmamalıdır.

Çocuklarımıza bu aylar anlatılıp sevdirilmelidir.

İnsanın kendisini kurtaracak ameller yapması yeterli değildir. Başkaları kurtulursa insan onlarla beraber kurtulacaktır. 

Peygamber (a.s) Muharrem ayına da önem vermiştir. Peygamberimiz (s.a.v) şöyle buyurur:

-“Ramazan’dan sonra en sevaplı oruç Muharrem ayında tutulan oruçtur. (Müslim, savm:38) Muharremin 9. 10. günleri veya 10. 11. günleri veya 9. 10 ve 11. Günleri oruç tutmak sünnettir.

Peygamberimiz 1. Muharrem Mekke’den hicrete başlamış, 10. Muharrem Medine’ye varmıştır. 10. Muharrem aşure günüdür. 

Bu günde tarih boyunca birçok olay olmuştur. Peygamberler bu günde önemli olaylar yaşamıştır. 

Peygamberimiz: “Aşure günü oruç tutunuz. Bir gün önce veya sonra da tutarak Yahudilere muhalefet ediniz.” Buyurur. (Müsned: 1/241)

Aşure günü ile gecesi de ibadetlerle geçirilmelidir. Çünkü bu gün ve gece ihsan gecesi ve bereket gecesidir. Aşure günü hayır yapılmalı, sadaka verilmeli ve dua edilmelidir.     Bir de Şevval ayında 6 gün oruç tutmanın sevabının büyük olduğu bildirilmiştir:

-“Ramazan orucundan sonra Şevval’de 6 gün oruç tutan kimse, bütün sene oruç tutmuş gibi sevap kazanır. Her sene böyle yapan bütün ömrü boyunca oruç tutmuş sevabı alır.” (R.

Salihın: 510) 

Buna delil En’am Suresinin 160. ayetindir: “Kim Allah’ın huzuruna iyilikle gelirse ona getirdiğinin on katı vardır. ” 

0

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir