TOKALAŞMA-EL ÖPME-ÖPÜŞME
İslam’da kadın ve erkeğin birbirine bakması yasaktır.(Nur:30-31) Bakma yasak olduğuna göre dokunmakta yasaktır. (Halil GÜNENÇ, Günümüz Meselelerine Fetvalar:164)
İslam’da bir şey günaha götürecek ise, o da günahtır. Peygamber (as): “Her organın zinası vardır. Elin zinası dokunmaktır” buyurmuştur.
İslam inancına göre kadın erkek senli-benli olamaz. İslam’ın bu yasağı kadının zarar görmemesi ve aile yuvalarının zarar görmemesi içindir.
Kadınla erkeğin tokalaşması birbirine tebessüm etmesi, el öpmesi ve öpüşmesi selâmın bir parçası değildir. Selâmın sulandırılmasıdır.
“El öpmekten, el tutmaktan ne çıkar” deyip meseleyi sulandırmak doğru değildir. El öpmedi, el tutmadı diye kınamak da yanlıştır. Kişilere, inançlara saygılı olunmalıdır. Eli tutulmayan bir kadın, elini tutmayana: “Beni çirkin mi buldun?” diye çıkışınca şu cevabı almıştı: “Kardeşim ben sizin elinizi tutmamakla sizi küçümsediğimi, aşağıladığımı sanmayın. Ben size saygımdan dolayı size dokunmadım. Ayrıca bu inanç meselesidir….”
Din alimlerine göre erkekle bir kadının tokalaşması, ardından öpüşmesi caiz değildir.
Hz. Peygamber (sav), hiçbir kadınla tokalaşmamıştır. “Ben kadınlarla, tokalaşmam” demiştir. Hz. Aişe (ra): “O’nun eli bir kadın eline değmemiştir” ifadesini kullanmıştır.
Halil GÜNENÇ Hoca Efendi’ye tokalaşmanın hükmünü sormuşlar. Şu cevabı vermiş:
“Kadınla erkeğin tokalaşması helâl değildir. Peygamber (as) hiçbir kadının elini tutmamıştır.
İslam, kadının erkekle tokalaşmasını yasaklamakla kadını koruyor.” -Günümüzün Meselelerine Fetvalar:2/164
Prof.Dr. Hamdi DÖNDÜREN Hoca Efendi’ye “tokalaşmak caiz mi?” diye sormuşlar. Şu cevabı vermiş:
-“Hz. Peygamber, erkeklerle tokalaştığı halde kadınlarla asla tokalaşmamıştır ve “Ben kadınlarla tokalaşmam” demiştir.” -Aile İlmihali:572
Ayrıca şöyle der: “Eğer fitne korkusu varsa, kadının bazı akrabalarına karşı mesafeli durması gerekir.” -Aile İlmihali:73
İslam İnancında el öpmede yoktur. Peygamber (as) el öpmediği gibi, elini de öptürmemiştir.
Bir insanın önünde eğilmek, el-etek öpmek, geri geri çekilerek saygı gösterisinde bulunmak İslami bir hareket değildir. Dinimizde olmadığı gibi örf ve âdetlerimizde de yoktur. İnsan kutsaldır, kulun önünde kendini küçültemez.
“El öpmekle dudak aşınmaz” diyenler oluyor. Dudak aşınmaz ama kişilik aşınır. “El öpenlerin çok olsun, öp…” diyerek çocuklarını sıradan onun bunun elini öptürmek doğru değildir. İslam’da annenin, babanın, büyükanne, büyükbabanın, yaşlı ve uygunsa hocanın, gönül alma arzusu ile çok yaşlı ihtiyarın eli öpülebilir.
Prof.Dr. Faruk BAŞER: (Kadınlara özel fetvalalar:77-78 şöyle der)
“El öpme dinin emri değildir, örf meselesidir. Ama yine de mahremiyeti varsa el öpülmez. Erkek ne kadar yaşlı olursa olsun, onun elini bir kadın öpemez”
Prof.Dr.M.Tayyip OKİÇ: “Ahirette nimetlere kavuşmak isteyenler kadın olsun, erkek olsun el öpme geleneğinden uzak kalmaları, İslam’ın özüne dönmeleri gerekir.” (İslam’da Kadın Hakları Antolojisi:60)
Bir adam Peygamber’e sorar:
-Ya Rasûlallah! Bizden biri bir başkasının önünde eğilebilir mi?
-Hayır
-Elini öpebilir mi?
-Hayır
-Elini tutup musafaha edebilir mi?
-Uygunsa evet (R.Salihın 2/892)
Selâmdan sonra tokalaşmak da öpüşmek de İslam’ın emri olmadığı gibi selâmın parçası da değildir.
Çevre baskısı olmasa, kötü niyetli olmadıktan sonra normal bir kadın-erkek başkası ile asla isteyerek öpüşmez.
Aslında evli veya nişanlı olan kadın da erkek de eşinin yabancı karşı cinsle öpüşmesini istemez.
Son zamanlarda ortalıkta bir öpüşmedir gidiyor. Kimin kimi niçin öptüğü belli değil. Tanıyan tanımayan birbirini öpüyor. Öpmek için bahane çok birbirini gören öpüşüyor. Hoş geldin öpülüyor, güle güle öpülüyor. Düğün öpülüyor, bayram öpülüyor, doğum yıldönümü, evlilik yıldönümü öp, kutlamalar bitmiyor… öpmek için fırsat çok.
Edindiğimiz bilgiler göre öpme âdeti Avrupa’da eşcinseller arasında başlamıştır. Dudaktan öpme âdeti de Rus âdetidir.
Öpüşme o kadar yayıldı ki, eli öpülmesi gerekenlerin elinin öpülmesi unutuldu. Evlat ana babasının elini öpmüyor, yanağından öpüyor. Torun, büyükanne ve babasının yanağından öpüyor. Bu da bir yozlaşmadır, yabancılaşmadır.
Prof.Dr.İbarahim CANAN şöyle diyor: “Bir insan, şefkatle evladının dışında kimse ile sarılıp öpüşemez” diyor. –Hadis Ans:3/9 “Ayrıca musafaha vardır, sarılma yoktur.”-9/421
Emekli İzmir müftüsü Celal YILDIRIM: “ Aynı cins arasında kucaklaşma ve öpüşme uygun değildir. Kadının kadını öpmesi de mehruhtur” der. -İslam İlmihali:4/232
Sağlık açısından küçük çocukların öpülmemesi uygundur. Sevgi tamam ama ağızdan, gözünden şapur şupur öpülmesi zararlıdır. Eskiden çocukların önlüklerine annelerimiz “sev ama öpme” yazısını oya iğnesi ile işlerlerdi.
Bugün hastalıkların öpme ve nefes yolu ile geçtiği sağlıkçıların ifadesidir.
Bir doktorumuz şöyle yakınmıştı. “Bayram geliyor diye üzülüyorum” neden dedim “Önüne gelen kucaklaşıp öpüşecek, inancı gereği onlar gibi yapamayan da kınanacak” dedi.
Bir doktor da öpmek isteyenlerden uzak olurdu. Garipseyenlere dedi ki; “Ben doktorum, AİDS’e kadar birçok hastalık öpüşme yolu ile geçtiği için öpüşmeyi sağlıklı bulmuyorum.”