TEMİZLİK

         Temizlik, maddî ve manevî kirlerden arınmak, pislikleri gidermek demektir.

Temizliğin dinimizde önemi büyüktür. Temizlik, ibadetler için şarttır. Temiz olmadan Allah’ın emirleri yerine getirilemeyeceği gibi temiz olmadan Allah’a da yaklaşılamaz.

Peygamber (as): “Temizlik imanın yarısıdır” buyurur.

Kur’an-da da: “Allah temizlenenleri sever” buyrulmuştur.

Temizlik maddî ve manevî olmak üzere iki şekilde yapılır. Maddî temizlik dinimizin necaset olarak kabul ettiği kirden, pislikten ve pis kokulardan temizlenmekle olur.

Dinimizin emrine göre beden temiz olacaktır. Yemekten önce eller yıkanacaktır. Beden, temiz olan gıdalarla beslenecektir. Kasık, koltuk altı, tıraş edilip temizlenecektir. Tırnaklar kesilecektir. Beden yıkanacaktır; kirden kokudan arındırılacaktır. Tuvaletten sonra temizlik yapılacaktır. Giyilen elbise, kullanılan eşyalar temiz tutulacaktır. Yaşanılan çevre temizlenecektir.

Bir de manevî temizlik vardır. Buna iç temizliği de denir ki, kalbin inançsızlıktan, kötü inanç ve düşüncelerden temizlenmesidir. Dil, yalandan gıybetten, iftiralardan, beden kötü ahlâk ve kötü huylardan temizlenecektir.

Bir hadiste şöyle buyrulur: “Bedende bir et parçası vardır; o düzgün olursa, bütün beden düzelir. O bozuk olursa bütün beden bozulur. Bu et parçası kalptir.” (Buhari, İman: 48) Buna göre kalp günahlarla kirletilmemelidir. Güzel yaşayış ve tevbe ile temizlenmelidir.

Kur’an-da : “Şüphesiz ki Allah çok tevbe edenleri ve temizlenenleri sever” buyrulur. (Müddessir: 4)

Kısaca; beden maddî kirlerden, kalp de manevî hastalıklardan temizlenmedikçe İslâmın istediği temizlenme sağlanmış olmaz.

0

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir