SÜNNET DÜĞÜNLERİNDE DAVETE İCABET
Uygun olmayan davete, icabet edilmez. Uygunsa davete gidilir. Uygun olmayan davete icabet edilmeyince de darılma, küsme olmaz. Adam gibi yaparsın gelinir, gidilir.
Yapılan komşunun, akrabanın davetine icabet edilmeyince hak doğar deyip, her davete icabet edilmez. Uygun değilse alkollü, dansözlü, kimin kime sürtündüğü belli olmayan müstehcenliğin olduğu davetlere gitmemek sünnettir. Gitmemekten hak doğmaz. Gidersen günah doğar.
Fıkıhta bir kural vardır. Meşru iş yapmayanın davetine icabet edilmez ve ikramı yenmez. Günah ortamında bulunulmaz. Cenab-ı Allah Kur’an’da: ‘Doğrularla beraber olun’ diye emrediyor. (Tevbe:119)
Bir de şu hususa mevlid okuyanların dikkat etmesi lazım. Akşamdan çılgın eğlenceler, alkol, dansöz, gündüz mevlid. Böyle bir yerde mevlid, Kur’an okumanın, dua etmenin vebali vardır.
Peygamber (as) bizi şöyle uyarıyor:
-‘Sakın bizden biri içki bulunan sofraya oturmasın’ (Tirmizi, Edep:43) Allah Rasulü’ne göre; kendine zulmedenlerin bulunduğu yerde bulunulmayacaktır. (Tıbb-ı Nebevi Ans:1/120). Kötülük işlenen yerde bulunulmayacaktır. Çünkü kötülük işlenen yere Allah’ın laneti yağar. Allah’ın gazabı iner. Allah Rasulü’ne göre; İslam dışı yaşayanlarla düşülüp kalkılmayacaktır. Yemeğini itikadi düzgün olanlar yiyecektir. (Riyazüs-Salihin 1/365)
Cenab-ı Allah’ın razı olmadığı tarzda merasimler, mürüvvet görmek değildir.
İnancımızda iyiye, iyiliğe destek olunur. Yardımlaşılır. Kötülükte, günahta, Allah’a isyanda yardımlaşılmaz. Günahı teşvik eden ve günahı meşrulaştıran olunmaz. (Maide:2)
İnsanın işlediği hata, işine, aşına, eşine, çocuğuna hatta torununa yansır. Atalarımız: ‘Dedesi koruk yemiş, torunun dişi uyuşmuş’demişlerdir.
Rabbim hepinize iyilikler, güzellikler ve sevaplı işler nasip etsin. Her işin bir sevaplı tarafı vardır. Bir de günah tarafı vardır.
Rabbim günahlarınızı bağışlasın, merhametiyle muamele etsin. Kusurlarımızı affetsin.
Allah’ın selamı üzerinize olsun.