SOSYAL İLİŞKİLERDE HARAM OLANLAR
Müslümanın müslümanla ilişkileri her türlü günah ve haramdan uzak, faydalı ve yardımlaşmaya, dayanışmaya yönelik olmalıdır. Bu konuda yasak olan bazı davranışlar:
- İyi niyet taşımayan her davranış,
- Dargınlık, alay etmek, kaba, kırıcı olmak,
- Lakp takmak,
- Kötü zanda bulunmak, eksiklik araştırmak,
- Gıybet etmek, iftira atmak, laf getirip götürmek,
- Başkalarının namus ve şerefini lekemek,
- Toplumda ahlaksızlığın, hayasızlığın yayılmasına sebep olacak iş yapmak,
- Kötü örnek olmak, kötü çığır açmak,
- Hak gasbında bulunmak,
- Başkalarının hayatını kasdetmek, intihar etmek,
- Başkalarının yuvasını yıkmak,
- İnsanın kendi malı da olsa israf etmek,
- Batıl inançlar peşinde koşmak, kahinlere medyumlara, fala ve falcıya inanmak, sihirbüyü yapmak ve yaptırmak vb.
Kamu kuruluşlarına olan borçların ödenmemesi ile yatırılan fazlalık haramdır. Gününde yatırılmayan telefon, elektrik, su ve vergi gibi borçların cezalı olarak yatırılması, günahtır. Müslüman, unutkan, ihmalkar olmayacak, düzenli ve prensipli yaşayacaktır. Faiz hükmünde bir ödeme yapmayacaktır. Çünkü faiz vermek de haramdır.
Müslüman, verdiği sözün, attığı imzanın ardında duracaktır.
Ortak malların kullanımında dikkatli olunacaktır. Umumun hakkı olan yerlerden kendine düşen kadar istifade edecektir. Ekip biçme, mülk edinme, odunu, meyvaları toplayıp satma yoluna gidemez. Ancak telef etmeden ihtiyaç kadar yenilebilir, kullanılabilir. Yani başkalarının hakkı da korunmalıdır.
Alın terinden doğan hakkında gasb edilmemesi gerekir. Baştan anlaşma güzel yapılacaktır. Hakkı, çalışanın alnının teri kurumadan tam olarak verilecektir.
Çalışanın geçinebileceği ücret esastır. Çalışan da aşırı istekte bulunmayacak, o da karşı tarafın hakkını koruyacaktır. Aldığını hak edecektir. Girmeden ne iş yapacak, ne alacak, ne kadar çalışacak, ibadet etme durumlarını çok iyi konuşacaktır. Çünkü kul hakkı çok önemlidir.
Bir de iki cinste günaha girilmeyecek çalışma ortamında çalışmalıdır.