SİGARA NASIL BIRAKILIR?
Sigara insan sağlığı açısından son derece zararlıdır. Sigaranın sebep olduğu ölümler, diğer uyuşturuculardan 13 kat daha fazladır. Sigara öyle bir şeydir ki, zararı bırakıldıktan sonra 15 yıl daha devam eder.
Avrupa ülkelerinde sigara içenler farklı muamele görüyor. Hatta farklı ücret alıyor.
Sigarayı bir çoğumuz içiyor ama bu kötü alışkanlığın nelere mal olduğunu, bize, çevremize ne gibi zararlar verdiğini kimse düşünmek istemiyor. Bunun için diyorum ki, bilim adamlarının bunca açıklamasından sonra gelin sigarayı bırakın. Eğer sağlığınızı, geleceğinizi düşünüyor, kendinizi ve yakınlarınızı seviyorsanız sigarayı bırakmalısınız diyorum.
Sigarayı bırakmak için yol gösterenler çok olur. “ Bekara karı boşamak kolaydır” derler. Kim ne derse desin, yılların bıraktığı bir alışkanlık kolay bir şekilde bırakılamaz. Fakat insan isterse bu bir irade işidir. Kim olursa olsun alışırken sarfettiği gayret kadar gayret sarf ederek sigarayı bırakabilir. Evet, yeter ki istesin. İnanıyorum ki insanın başaramayacağı bir iş yoktur.
Bugüne kadar sigaranın zararını görüp veya okuyup “ son paket olsun” diyen, içmemek için yemin eden, söz veren ve bahse giren çok olmuştur. Sigarayı uzun yıllar içmiş, bırakmış bir insan olarak söylüyorum. Hiçbir alışkanlık, insan iradesinin üzerinde değildir. Sonra bunca bırakan insanlar var. Oh kurtulduk diyorlar. Ben bıraktıktan sonra gördüm ki, insan sigarasız da yaşıyormuş, hem de çok daha rahat, çok daha sağlıklı… sigara insan sağlığından daha önemli değildir. Zararın neresinden dönülürse kârdır. Fakat fazla gecikmemek gerekir. Çünkü dönülse de fayda vermeyeceği zaman da vardır.
Azaltayım, şöyle içeyim, böyle içeyim, bunlar laf. Gerçekten sigarayı bırakmak isteyen kimse, “ben kendimi, insanları senden daha çok seviyorum. Ey sigara! Bu yüzden seni bırakıyorum” der o kadar.
İlmin bunca buluş, açıklama ve uyarılarına kulak asmayıp, sigara öldürürken içmeye devam etmek, sigaraya bağımlı kalmak zannederim akıllıca bir iş değildir.
Bir gazete haberinde: “sigara yüzünden organları 38 kez azar azar kesildi. O yine bırakmadı.” (07-01-2004 Zaman)
Sigara zehir rekortmenidir. Sigara içen zararlarını mutlaka bilmelidir ki, bırakabilsin ve zararlarından kurtulsun.
Sigara bırakıldığı andan itibaren 20 dakika sonra tansiyon, nabız normale iner, 8 saat sonra kandaki oksijen normal düzeye çıkar, 24 saat sonra kalp krizi riski % 25 azalır. 8 saat sonra sinir uçları yenilenmeye başlar. 15 gün sonra akciğer fonksiyonu % 30 iyileşiyor. Üç ay sonra ciltteki bozukluklar düzeliyor. Bir yıldan sonra halsizlik, öksürük azalıyor, akciğer temizlenmeye başlıyor. Kalp, akciğerden ölme riski yarı yarıya azalıyor. Bu açıklamalar bile sigarayı bırakmaya yetecek nedenler olabilir.
Sigarayı bırakmak bazıları için zor olabilir ama imkansız değildir. Hani ne derler “ eğer torununu görmek istiyorsan sigara içme, dedene kavuşmak istiyorsan
sigara iç.”
Gelelim sigaranın nasıl bırakıldığına:
- En etkili güç inançtır. Dinen haram kılınması inanan için başka neden bırakmaz.
- Sigara şartlı bırakılmaz. Ani kararla birden bırakılır. İfade “ sigarayı bıraktım” olmalıdır.
- Sigara ihtiyaç değildir. Faydalı yönü yoktur. İnsan sigaraya mahkum da değildir.
- Sigarasız gün ilan ediliyor. 31 Mayıs sigarayı bırakma günü veya ramazan ayı sigarayı bırakmak için büyük fırsattır.
- Dünyada açlıktan ölen insanlar göz önüne getirilebilir.
- Sigaranın zararları, sigaradan zarar görenler göz önüne getirilmelidir. Sigarayı bırakmayanı, sigara bırakacaktır. Hem de acılar, üzüntüler ve pişmanlıklar vererek bırakacaktır.
- Sigarayı bırakan, bıraktığını etrafına söylemelidir. Nefsine yenik düşmemesi için dua etmelidir. En önemlisi sigara içenlerden, ikram edenlerden uzak durmalıdır.
- Sigara içmek boş iştir. Sigarayı bırakan faydalı işlerle meşgul olmalıdır. Spor yapma, kitap okuma, ibadet etme gibi…
- Kahve içmek, kahveye gitmek eğer sigara istetiyorsa, kahve içmemek, kahveye gitmemek gerekir.
- Bırakmadan önce günlük içilen sigaradan daha fazla sigara içerek tiksinti, isteksizlik meydana getirmek faydalıdır.
- İnsanın kendini telkin etmesi ve kendine güvenmesi şarttır. Sigara bırakılmaz değil, bir çok insan bırakıyor. Herkes bırakabilir.
- Sigara bırakılınca sağlık yönü ile, zaman yönü ile ve para yönü ile kazançlar düşünülebilir.
- Başka bağımlılarla beraber hareket etmenin de faydası olacaktır. Sigaranın zararlarını başkalarına anlatmak, bıraktığını söylemek dönüşü zorlaştıracaktır.
- Sigarayı bırakmanın etkili bir yolu da Allah’a söz vermek, sevdiğiniz kimselere söz vermektir.
- İnanan bir insan için sigara almaktan, sigarayı elinde, cebinde taşımaktan ve içmekten daha önemli ve daha kutsal yapılacak işler vardır.
Sigara hayatı duman ediyor. Vücuttaki vitaminlerin düşmanı. Sigara alınan ilaçların etkisini yok ediyor. Çünkü sigara 4 binden fazla zararlı madde ihtiva ediyor. Sigara sağlık düşmanıdır.
Sigara efkar dağıtmaz, acı verir, üzüntü verir.
Sigara bırakıldığı andan itibaren insan faydasını görmeye başlayacaktır. Yani bir dertten, bir hastalıktan sağlığına kavuşması gibi tekrar sağlığını elde edecektir.
Sigara içmeyen başlamamalı, içen de hemen bırakmalıdır. İnsan gibi kutsal varlığın kendine zarar vermesi aczinin ifadesidir.
SONUÇ
Katip Çelebi, 1632’de sigarayla mücadele ile ömrünü noktalayan Cerrah İbrahim Efendi’den bahseder. “Çok gayret sarfetti, boşuna zahmetler çekti. O söyledikçe alem halkı daha çok içip direndi” der.
“ Konuş konuş, kendin dinle” diye bir söz var. Bazılarına ne söylenirse söylensin, aldırış etmiyor. Halbuki bu güne kadar hiçbir düşman insana sigara kadar zarar vermemiştir.
Sigara içen zararını peşin olarak kabullenmiş olur. Ama kendisi ile beraber başkalarını da zehirliyor. Kimsenin buna hakkı yoktur.
Bir doktor “sigara içeni tedavi etmem” demiş. “ Neden?” demişler. “Çünkü o zaten ölmek istiyor, ne diye vakit kaybedeyim” cevabını vermiş.
Bugün sigaradan doğan hastalıklarla nasıl mücadele ediliyorsa, esas sigara ile mücadele edilmelidir. Yani bataklık kurutulmalıdır. Devlet tütün ekimini ve sigara üretimini durdurmalıdır. Sigaraya verilen paradan çok, sigaranın sebep olduğu hastalıkların tedavisine para harcanıyor.
Bugün çalışma hayatına giren sigara içmese de, kısa zamanda kadın erkek sigara içiyor. Sağlık ve zararının ötesinde zaman kaybına neden oluyor, yangınlara sebep oluyor. Bunun için iş sahipleri sigara içmeyen eleman almalı ve işyerinde sigara içilmesine müsaade etmemelidir.
Sigaraya tutsak olmuş kimseleri, kendi hallerine bırakmak olmaz. İçeni, ,içecek olanı ve içenlerden zarar göreni kurtarmak, korumak bazılarının görevidir. Bu konuda ana babaya, öğretmene, ilim adamına ve bilhassa devlete büyük görevler düşmektedir.
- Sigaranın zararları, sebep olduğu hastalıklar konusunda insanımız yeterince aydınlatılmalıdır.
- Her an, her yerde sorumsuzca içilmesi önlenmelidir. Medeni bir insanın evde, işyerinde, otobüste ve diğer kapalı yerlerde sigara içerek başkalarına zarar vermemesi gerektiği anlatılmalıdır.
- Özendirici davranışlara, reklamlara müsaade edilmemelidir.
- Sigara paketleri üzerine yazılan “zararlıdır” yazısı, bazı yerlere asılan “sigara içmek yasaktır” levhaları yeterli değildir. Zannederim bunlara aldıran bile yoktur. Devlet eliyle köklü tedbirler alınmalıdır. Diğer insanları korumak için zorlayıcı da olsa bazı kurallar konmalıdır. Böylece içenlerin başkalarına zarar vermesi önlenmelidir.
- Bilim adamlarımızın ağzından radyoda, televizyonda ciddi uyarılar yapılmalıdır. İş ciddiye alınmazsa olmaz. Devlet eliyle reklam yapılıyorsa, doktor sigarayı kürsünün dibinde söndürüp, sonra da çıkar zararlarını anlatırsa, baba elinde sigara ile öğüt verirse bunların hiçbir faydası olmaz.
- Sigarada kar ve döviz hesabı yapılıyorsa devlet insanını ve insan sağlığını hesap etmiyor demektir. Salgın hastalıklarla nasıl mücadele ediliyorsa, uyuşturucu nasıl takip ediliyorsa, insan sağlığını tehdit eden ve uyuşturucuyu davet eden sigara ile de aynı savaş sürdürülmelidir.
Sonuç olarak ben şöyle bir davette bulunmak istiyorum: “Sayın sigara tiryakileri ve içme çağında olan genç kardeşlerim, kendinizi, insanları seviyorsanız gelin sigarayı bırakın. Sigara sizi bırakmadan siz sigarayı bırakın. Sigaranın bir çeşit intihar yolu olduğunu bilin. Göreceksiniz iki ay gibi kısa bir zamanda organların çalışması normale dönecek, içiniz, dışınız temizlenecek, yeniden dünyaya geldiğinizi hissedeceksiniz.
Cemal Şirin’in bir şiiriyle konuyu bitirelim:
Gençliğe güvenip içme sigara,
Açar bedeninde onulmaz yara,
Ummadık bir anda düşürür dara, İçmeyin dostlarım, içmen sigara.
Tarlada yeşildir, pakette sarı,
Her yudumda alır sanki efkarı,
Ne sağlık bırakır, ne alın teri,
İçmeyin dostlarım, içmen sigara.
Açta pakete bak, tam yirmi adet,
Zehirden bekleme bir nebze medet,
Kalbe zarar verir, kansere davet,
İçmeyin dostlarım, içmen sigara.
Köşeye sıkışmış sakin, biçare,
Ne dosta benziyor, ne sadık yare,
Yokluğunda yalvarttırır düşmana,
İçmeyin dostlarım, içmen sigara.
İlk zamanlar varamazsın farkına, Öyle taş koyar ki hayat çarkına,
Hasret bıraktırır ev ve barkına,
İçmeyin dostlarım, içmen sigara.
Gerçeği gör artık, yok onun tadı,
Gönlünden silinsin sigara adı,
Bir zamanlar dosttu, o çirkef cadı,
İçmeyin dostlarım, içmen sigara.
O kadar içtim de görmedim fayda,
Düzenim bozuldu, ok çıktı yayda,
Vücut harap oldu, gönül hayhayda,
İçmeyin dostlarım, içmen sigara.
Söz, nasihat değil arif olana,
Aklı ile doğru yolu bulana, Kem sözüm olamaz bana gülene,
İçmeyin dostlarım, içmen sigara.