SİGARA DÜŞMANDIR

Sigaranın maddi manevi hiçbir yönden insana faydası yoktur. Her ne kadar efkar dağıttığı, dert ortağı olduğu söyleniyorsa da ilmin ve ilim adamlarının ifadesine göre sigara insanın dostu değildir.

Sigara daha çok geri kalmış ülkeler ve kırsal kesimde kendisini düşünmeyen, yakınları ile pek ilgilenmeyen kimseler tarafından rağbet görmektedir.

Yıllarca sigara içen, sigaraya bağımlı bir insana sorsak:

  • Bunca yıl içtin ne kazandın? Herhangi bir faydasını gördün mü? Başkalarına tavsiye eder misin? desek…

Bize vereceği cevap:

  • “Hiç, asla, nesini tavsiye edeyim” olacaktır.

Dünya sağlık teşkilatınca yapılan bir istatistikte, her yıl 5 milyon insan sigaranın sebep olduğu hastalıklar sonucu öldüğü bildirilmiştir. Tespit edilen öldürdüğü insan bu kadar. Ya can çekiştirdikleri…

Ayrıca sebep olduğu hastalıklar, verdiği acılar yanında sigara zayıf ve orta halli aileler için büyük bir ekonomik külfeti de beraberinde getirmektedir.

Sigara sadece içene zarar vermez. Onunla beraber çocuklara, eş, arkadaş, mesai arkadaşlarına ve yol arkadaşlarına da zarar verir. Yani sigaradan, beşikte yatan çocuktan, köşesinde son anlarını yaşayan ihtiyara kadar herkes zarar görür.

Bu bakımdan sigara dost değil, düşmandır.

Bugün zararsız sigara yok. Maddi manevi zarar görmeyen içici de yok. Sigaranın verdiği zararı birine bir başkası verse neler olur neler… işte bu zararı insan kendi kendine veriyor.

Sigara içerken 4 binden fazla kimyasal madde vücuda giriyor. Bunların her biri zehirdir.

Prof. Dr. Saffet Solak: “Yerli yabancı hiçbir ilim adamı sigaranın bir tek faydasını gösteremez. Buna karşılık yüzlerce zararı ispatlanmıştır” demiştir.

Sigaranın parasını el alır, dumanını yel alır, içene de sadece zararı kalır.

Sigara, uyuşturucuya ve alkole götüren en büyük etkendir. Bugün sigara kullanım yaşının iyice düşmesi alkol ve uyuşturucu tehlikesini de beraberinde getirmektedir.

Sigara içenler zararını bizzat çektiği halde, sigaradan eli ayağı doğranmış kütük gibi kalmış insanları gördüğü halde, kanser olanları ve ölenleri yakınan bildiği halde, sigara içmeye devam etmesi ahmaklıktır. Zaten büyüklerimiz sigaraya “ahmak otu” adını takmışlardır.

İnsanımız sigarayı kullanmamaya özen göstermelidir. Üzerinde bile sağlığa zararlı olduğu yazılıdır. Sigara bünyeyi zayıflatır, başka rahatsızlıklara yol açar. Sigara içende iştah olmaz. Sigara sağlığa zararlı olduğu gibi insan karakterine bile zarar verir. Sigara içen kadınlar erkekleşir, biraz yaşlanınca sakalı çıkar, yüzü çabuk kırışır.

Sigara vitamin düşmanıdır. Vücuttaki savunma gücünü azaltır. Zeka geriliğine sebep olur. Beyne normal oksijen gitmediği için beyinde hücreler ölür, felç tehlikesi artar, insan çabuk yaşlanır. Sigara kemik erimesine neden olur.

Sigara içen kadının karnındaki çocuğuna az oksijen gittiği için zeka geriliği olur.

Sigara içenler ömründen kaybediyor. Çünkü öldürücü bir düşmandır.

Bütün bunlara rağmen içenler sigarayı birkaç açıdan savunabiliyor. Sinirlerimi yatıştırıyor. Halbuki sigara sinirleri tahrip eder, uyuşturur. İnsandaki zindeliği, yorgunluğa dönüştürür. Düşüncesinde bulanıklık meydana getirir. Çünkü beyin hücrelerini öldürür. Sigarayı kim savunursa savunsun, sigara onu savunmaz.

Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre; 2000 yılında 5 milyon insanın sigara sebebiyle hayatını kaybettiği belirlenmiş ve sigara içenlerin ölüm yaşı 30’a kadar indiği açıklanmıştır. (25-11-2004 Vakit)

En son sigara ile ilgili haber şöyle idi: “ 42 yaşındaki Ahmet K sigara tiryakiliği yüzünden bir bacağını 23, diğerini ise 37 yaşında kaybetti. Hayatını tekerlekli sandalyede devam ettiren tiryaki, sigara içmeye devam ediyor.” (19-11-2004 Vakit)  E… boşuna ahmak otu dememişler.

0

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir