SEVAPLI İŞLER NELERDİR?

Bir şey ya faydalıdır ya da zararlıdır. Öyle şeyler vardır ki, insanı ve çevresini mutlu eder. 

Bazı şeylerde hoşnutsuzluğa neden olur.

Allah’ın ve kullarının rızasına uygun, fayda veren şeyler sevaplı işlerdir. Allah’ın razı olmadığı, faydasız şeylerde keşkelere neden olacak şeylerdir.  Yapıp da sevap kazanılabilecek bazı işler şöyledir:

1. Peygamberimizin sünnetine sahip çıkmak:

Peygamberimizi Cenab-ı Allah bizim mutluluğumuz için göndermiştir. “Hayat verici davetlere uyun.” demiştir. O’na uyarsak amellerimiz boşa gitmez. 

Allah Resulü vedalaşırken şöyle demiş, şu tavsiyelerde bulunmuştur. “Size iki şey bırakıyorum;  Kur’an ve sünnet. Onlara sarılırsanız asla yolunuzu şaşırmazsınız, mutlu olursunuz.”

  • Kur’an’a sarılmak, Kur’an’ı çok okumak, Kur’an’daki emir ve yasakları tam olarak yerine getirmek, dünyada huzurlu bir hayat yaşanmasına ahrette de cennet gibi bir mükâfata neden olur. Çünkü Kur’an şefaatçidir. 

Kur’an okumak Allah’la konuşmaktır. Yasin suresini okuyanın ölümü güzel olur, şehit mertebesine yükselir. Tebareke suresini okuyan kabir azabı görmez. 

  • Her işe Allah’ın adıyla başlamak, besmele çekmek, Allah’ın her nimeti her ikramı için şükretmek, hamd etmek. 
  • Peygamberimize salâvat getirmek. 
  • Abdestli bulunmak, abdestli iş yapmak. 
  • İlim öğrenmek, başkalarına da öğretmek. Peygamberimiz (sav): “İlminden istifade edilen kimse ibadet edenden hayırlıdır.” demiştir. 
  • Allah’ı çokça anmak. Allah kendisini ananı meleklerin arasında anacağını bildiriyor. 
  • Hayra vesile olmak. Hayra sebep olana onu işleyen gibi sevap verilecektir.              Allah Kur’an’da: “Erkek olsun, kadın olsun mümin olarak iyi şeyler yapanlara güzel bir hayat yaşatırız. Mükâfatını, yaptıklarının daha güzeli ile veririz.” buyurur. (Nahl: 97) 
  • Peygamberimizin hadislerini öğrenmek, başkalarına öğretmek. Bu konuda Peygamberimizin şefaatime nail olur müjdesi vardır. 
  • Dualı bir hayat yaşamak, dua almak, başkalarına dua etmek. Çünkü Allah başkası için yapılan duayı reddetmez. Dua sevap kazandırır veya günahları yok eder. 
  • Başkalarına faydalı olmak, gönül hoşnutluğunu kazanmak. Bir kutsi hadiste:

“Kulumun bana yaptığı ibadetler içinde en sevgilisi bana karşı ve Müslümanlara karşı hayır düşüncesidir.” buyrulur. (H.H.Erdem, İlahi Hadisler: 45)

            Peygamberimiz de: “Amellerin en efdali mümin kardeşinin içine sevinç sokmak, onun borcunu ödemek veya yemek yedirmektir.” buyurur. (Ramuz el-Ehadis: 76/6)

            Sevaplı işler işleyen iyi not alan öğrenci gibidir. Sonu aydınlık olur. Müslüman içinde güzel bir ölümle ölmeyi ve cennete girmeyi sağlar. Allah Kuran’da: “iman edip, Salih amel işleyenler başkadır. Onlar için arkası kesilmeyen mükâfat vardır.” buyurur. (İnşikak: 25) 

  1. İhtiyaç sahiplerini görüp gözetmek. Çünkü sadaka ömrü uzatır. Cehennem ateşini söndürür. Kötü ölümden korur. Hac ve umre sevabı kazandırır. 
  2. İnsanlara güzel ve tatlı konuşmak. Peygamberimiz güzel söz söylemenin sadaka olduğunu, Müslüman kardeşinin yüzüne gülümsemenin sadaka olduğunu bildirmiştir.             14– Başkalarının kusurunu örtenin Allah kıyamet gününde kusurunu örtecektir. 
    1. Ana- babaya, yaşlılara hizmet edip saygı göstermek ömrü uzatır, kazayı, belayı def eder ve Allah’ın rızasını kazandırır. 
    1. Hayırlı evlat yetiştirmek sadakadır. Eşine güler yüzle bakmak sevaptır.

Peygamberimiz (s.a.v): “Eşi kendisinden razı olarak ölen kadın cennetliktir.” diye haber verir. 

  1. Hayırlı evlat yetiştirmek sadaka-i cariyedir. O yaşadığı ve güzel işler işlendiği müddetçe sevap vardır. İnsan yetiştirmek de böyledir. 
    1. Merhametli davranana acınır, güzel davranılır. Komşusuna güven veren cennete girer. Bir hadiste: “Komşusu şerrinden emin olmayan cennete giremez.” buyrulur. 
    1. Dili sövmekten, bedduadan, lanetten, gıybetten ve iftiradan, yalandan, yeminden alıkoymak. Peygamber (a.s) “Sadakanın en değerlisi, haram sözlerden dili muhafaza etmektir.” buyurmuştur. 
    1. Hayâlı davranana, öfkesini yenene, insanların arasını bulana, borç verip ihtiyaç giderene, işlerinde istişare edene bol sevap vaat edilmiştir. 
    1. Peygamber (a.s): “ Allah yolunda ayağı tozlanana cehennem ateşi haramdır.” diyor. Allah rızası için çalışmak, hayır işlerine koşmak, başkalarına faydalı olmak karşılığı cennet vardır. Allah yolunda ölene şehit sevabı vardır. (Tövbe:111) 
    1. Allah yolunda, Peygamber yolunda olana güzel müjdeler var. Kur’an’da şöyle bildirilir:              -“Kim Allah’a ve resulüne itaat ederse, onlar Allah’ın kendilerine lütuflarda bulunduğu peygamberler, sıdıklar, şehitler ve Salih kimselerle beraber haşr olunacaktır. Bu ne güzel beraberliktir.” (Nisa: 69)

            Peygamberimiz de şöyle müjdeler: 

            -“Ortalık bozulduğu zaman bana itaat edene, sünnetimi yaşayan ve yaşatana şehit sevabı verilir.” (Buhari, İltizam:2)

            -“Doğru sözlü, kendine güvenilir satıcı, peygamberlerle ve şehitlerle beraber olacaktır.” (Tirmizi, Büyu:4)

            -“Allah yolunda şehit olmayı gönülden isteyen kimse, şehit olmasa dahi şehitlik sevabına nail olur.” (R. Salihın:1327) 

  • Başkalarına örnek olmak, güzele, iyiye çığır açmak devamlı sevap kazandıran işlerdendir.  Peygamberimiz, Hz. Ali’ye şöyle demiştir: “Ya Ali! Allah’ın senin vasıtanla birini hidayete ulaştırması, dünya ve dünyadakilerden daha hayırlıdır.”

             Bir hadiste de: “Bir iyiliğe sebep olan, o iyiliği bizzat işlemiş gibidir.” buyrulur. 

  • Cenneti talep etmek cehennemden koru diye dua etmek “ Allahümme ecirna minennar” demek insanı cennetlik eder. 

            Görülüyor ki, iyi düşünmek, hayır murat etmek bile sevap kazandırıyor. Sevap kazanmak isteyen için çok kolay. Onun için her günü, hatta bütün ömrü sevaplarla doldurmak mümkündür.

0

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir