SAĞLIĞIN ÖNEMİ

 İnsan sağlığına zarar veren şeyler Kur’an’da da sünnette de yasak, haram ve günah sayılmıştır.

 Kur’an’da: “Kendi elinizle kendinizi tehlikeye atmayın. Yaptığınızı güzel yapın. Allah güzel yapanları sever.” (Bakara:195) buyurarak, insana sağlığını koruma görevi verilmiştir. Çünkü her şeyin başı sağlıktır. Dünyada ahiret de sağlıkla kazanılır. Onun için sağlık en büyük nimettir. Bunun için insan düzenli yaşayacak, yaptığını güzel yapacak, sağlığına zarar veren şeylerden kaçınacak böylece ruh ve beden sağlığını koruyacaktır.

*                 *               *

      Sağlıklı olmayı cennet nimeti olarak kabul eden peygamber (as) şöyle buyurur:

  • “İnsanların çoğunun aldandığı, kıymetini bilemediği iki nimet vardır; sağlık ve boş vakit.” (Buhari, rikak:1)
  • *               *

 Bir  hadislerinde de kuvvetli mü’mini zayıf mü’minden üstün tutmuştur: “Kuvvetli mü’min zayıf mü’minden daha hayırlı ve daha sevimlidir.” Demiştir. (Müslim, Kader:34)

  • *               *

      Ebu Derda (ra) Peygamber (as)a soruyor:

  • “Ya Rasûlallah! Hastalığımı tedavi edip şükretmem mi daha hayırlıdır. Yoksa hastalığıma sabır gösterip şükretmem mi daha hayırlıdır?”

      Peygamber (as) şöyle cevap verir:

      -“Allah (cc) sağlıklı kimseleri sever.”

      Kul, Allah (cc) tan gelene tedavi için çare arayarak cevap verecektir.

*                 *               *

 Sad b. Ebi Vakkas hastalanınca peygamber (as) ziyaretine gider. Onu hasta yatar görünce: “Haris  b.Karde’yi çağırın. O iyi bir hakimdir, tedavi etsin.” Buyurmuştur. (Ebu Davut, Tıp:12)

 Amr b.As, gündüzleri oruç tutuyor, geceleri de namaz kılıyordu. Peygamber (as) ona şu tavsiyede bulundu:

  • “Bazen oruç tut, bazen de tutma. Gece hem ibadet et hem de uyu. Çünkü vücudunun senin üzerinde hakkı vardır.” (Müslim, sıyam:181)

      Peygamber (as)a göre sağlığın bozulmaması için aşırı ibadetten bile kaçınılacaktır.

  • *               *

 Vücudun şeklinin ve dengesinin bozulmaması için peygamber (as) şöyle buyurur:  – “Sizden biri tek ayakkabı giyip de yürümesin. Ayakkabısının kayışı kopan tek ayakkabı ile yürümesin.” (Müslim, Libas:68)

  • *               *  

Peygamber (sav) sağlığın korunması için gösterilen çabaların yanında dua edilmesini istemiş, kendisi de her zaman cenab-ı Allah’tan sağlık, sıhhat ve afiyet istemiştir. Onun zaman zaman yaptığı dualarından bazıları şunlardır:

  • “Allah’ım! Bedenime, gözlerime ve kulaklarıma sıhhat ver.” (Ebu Davut, Edep:101)  – “Allah’ım ! Bana afiyet ver, merhamet et, doğru yola ilet. Bana sıhhat ver ve beni rızıklandır.” (Müslim, zikir:35)

      Bizim de dua etmemizi istemiş ve şöyle buyurmuştur:

  • “Rabbinizden dünya ve ahirette lütuf ve afiyet isteyin.” (İbni Mace, Dua:5)
  • “Allah’tan af ve afiyet dileyin. Zira kimseye afiyetten başka hayırlı bir şey verilmemiştir.” (Age) diyerek sağlığın önemini belirtmiştir.
0

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir