PANTOLON GİYMEK

            İslâm’da tesettürün özelliği, örtülmesi gereken yerlerin örtülmesi, içini göstermemesi, dikkat çekici ve vücut hatlarını belli etmemesidir. Pantolon, dar olup vücut hatlarını ortaya çıkardığı, dikkatleri çektiği ve erkek elbisesine benzediği için sadece pantalonun giyilmesi islâmi değildir.

            Pantolon, etek altı, manto altı giyilirse ve genişçe olursa giyilebilir.

            Pantalonun dar olması, sağlık yönünden de uygun değildir. Yetkili ağızlardan birkaç örnek verelim:

-“Deri ve Zührevi Hastalıklar Mütehassısı Dr. Yasemin Fatih, dar pantalonun kısırlığa ve mantar hastalıklarına yol açtığını, kandolaşımını engellediğini açıklamıştır.” (14-04-1994 Türkiye Gaz.)

            -“ Uzmanlara göre dar pantolon, kandolaşımını ve kanın kalbe dönmesini güçleştirir. Damarların genişlemesine yol açarak, varise sebep olur. Ayrıca damar pıhtılaşmasına sebep olur. Hava almayı önler, mikropların üremesini kolaylaştırdığı için mantar ve egzama gibi deri hastalıklarına ve bacak sinirlerinin zedelenmesine, ayrıca erkeklerde cinsel iktidarsızlığa yol açar.” (Doç. Dr. Sefa Saygılı, Aile Sağlığı Ans. 2/284)

            -“Dar giysiler nedeniyle dokuların kanla beslenmesi, engellenmektedir. Naylon, sentetik ve kot türü kumaşlar insan sağlığı açısından büyük risk taşımaktadır. (Doç. Dr. Ömer Faruk Şendur Selçuk Ün. Tıp Fak. Fizik ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Başk.)

  • Dr. Recep Yoldaş : “Dar pantolon ve streçler varisin önemli bir nedenidir. (30-072002 Yeni Asya).
  • Aile Sağlığı Ansiklopedisinde : “Kadın doğum doktorları sağlıksız giyimden şikayetçi : Dar giysiler nedeniyle cinsel organlarda tahriş, ödem, deride çatlak, yırtık ve her çeşit tahribat, enfeksiyon, vajinal veya üriner iltihap gibi problemler görülmektedir.” denmiştir.

            Görülüyor ki, dar elbise hem dinen, hem de sağlık açısından uygun değildir.

0
Tags :

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir