ORUÇ ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Orucun çeşitleri vardır. Bunlar:

  1. FARZ ORUÇ : Ramazan orucu, Ramazan orucunun kazası ve keffaret oruçları farz oruçlardır.
  2. VACİP ORUÇ  :Adak oruçları vaciptir.
  3. NAFİLE ORUÇ :Allah rızası için belirli günlerde tutulan oruçlardır. En faziletlisi gün aşırı tutmaktır. Hz. Peygamber : ―En faziletli oruç, Davut (a.s.) orucudur. 0 bir gün tutar birgün tutmazdı.‖ (Prof. Dr. H.D. İslâm İlmihali:418) buyurur.
  4. Her ay üç gün oruç tutmak : Hz. Aişe (ra) Peygamberin her ay üç gün oruç tuttuğunu haber vermiştir. Cenab-ı Allahamellerimize 1‘e 10‘dan 700 misline kadar sevap verdiği için her ay en az üç gün oruç tutmak sevaptır.
  5. Her hafta pazartesi, perşembe günleri oruç tutmak da sevaptır. Hz. Peygamber bu iki günü tercih etmesinin sebebini şöyle izah etmiştir: ―Ameller bu iki günde Allah‘a arz olunur. Ben amelimin oruçlu iken Allah‘a arz olunmasını severim.‖ buyurmuştur. (Age:41 8)
  6. Kandilleri oruçla karşılayıp uğurlamak sevaptır.
  7. İevval ayında altı gün oruç tutmak da sevaptır. Bayramdan sonra 6 gün ard arda tutulur. Aralıklarla da tutulabilir. Hatta adak veya keffaret borçları şevval ayı içinde tutulursa daha sevap olur.

Hz. Peygamber: ―Her kim Ramazanı oruçla geçirir de ardından altı gün ilave ederse, bütün yılı oruçlu geçirmiş olur.‖ Kur‘an‘da (Enam:160) : ―Kim iyi bir amel işlerse ona bu amelinin on katı ecir verilir‖ buyurmuştur.

  • Arefe günü oruç tutmak da sevaptır. Hac‘ta olmayanların Arefe günü oruç tutması çok sevaptır.

            Hz. Peygamber: ―Arefe günü tutulan orucun bundan önce ve sonra birer yıllık günahları eriteceği Allah‘tan umulur.‖ der. ―Allah Arefe günü daha çok insanı cehennemden azad eder.‖ buyurmuştur.

  • Muharremin 9-10-11. günleri oruç tutmak sünnettir. Peygamber, Yahudileri Medine‘de

oruçlu gördü. ―Bu ne?‖ dedi. ―Musa‘nın Firavunun zulmünden kurtulduğu gündür.‖ dediler. Peygamberimiz : ―Musa‘ya ben sizden daha yakınım!‖ dedi ve üç gün oruç tutulmasını emretti. tek onuncu günü oruç tutulmasını yasakladı.

Yalnız bu ve bunun gibi sevaplar Farz, vacip, sünnetten sonra gelir. Bunları bırakarak nafilelere yönelen kardeşlerimiz oluyor. Bunlara o nafilenin sevabı da yoktur, denecek kadar azdır.

0

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir