Ölenlerin ardından yapılanlar ona ulaşır mı?
Kur’an ölüyede diriyede şifadır. Peygamberimiz ölenler için dua edip Kur’an okumuş ve okuyun demiştir. Cenazenin ardından cenaze namazı kılmıştır. Mescidi temizleyen kadının mezarına gidip dua etmiştir.
Ölenin cenaze namazı kılınır. Mezar taşına Fatiha yazılır. Borçları ödenir ardından hayır yapılır. Ölenler hayırla yad edilip, hayırla anılır. Hatim indirilir. Yasin okunur, mevlit okutulur.
Ahzab suresinin 56. Ayetinde peygamber(as)’a selavat getirilmesi emredilmiştir. Her ezanın ardından ezan duası yapılır. Peygamberimiz: ölülerinize yasin okuyun azabı hafifler’’ der. (Ramuz el-Ehadis:79/4)
Peygamberimiz son zamanlarında kabristana gitmiş oradakiler için dua etmiştir.
Biri peygambere gelmiş aralarında şunlar geçmiştir,
-Anam öldü, onun için sadaka versem olur mu? -Olur.
-Anam babam hac yapmadı. Ben yapıversem olur mu?
-Olur. Onların borcu olsa ödemeyecek miydin? Cevabını vermiştir.
Atalarımız ölenlere hatim indirten ve kimsesizlere yasin okutan vakıflar kurmuşlardır. Ölülerimizi hep rahmetle anarız. Mezarlıktan geçerken, üç ihlas bir Fatiha okur inananların ruhuna bağışlarız.
İöyle bir hadis vardır: ‘’İnsan ölünce üç şeyin dışında ameli kesilir: Devam eden sadaka,
faydalanılan ilim, dua eden salih evlat.’’ (İslam fıkhı Ans:3/428) Canab-ı Allah Kur’an’da şöyle dua etmemizi istiyor:
-‘’Rabbimiz bizi ve bizden önceki müslümanları bağışla.’’ (Haşr:10) Ölenin ardından yapılanlar fayda vermeyecekse bütün bunlar niye yapılır? Bazı nasipsizlere inanmak insanı nasipsiz yapar. Çünkü Allah insana inandığı gibi muamele edecektir.