NİŞANDA NİKÂH OLUR MU?
Bir çok şey iyi niyetle başlıyor, ama hep öyle gitmiyor. Herkes aynı düşüncede ve samimiyette de olmuyor.
Nişan, tanıma dönemi, ilerde doğabilecek sakıncaların önceden bilinmesini sağlar. Her nişan mutlak evliliğe de götürmez.
Bazı aileler gençlerin görüşmesinde, girip çıkmalarında günaha girmesinler diye nişanla beraber dini nikâh istiyorlar. Hemen ifade edelim ki, bu yanlış. Geçen gün programdan sonra bir kardeşimiz geldi dedi ki: “Biz kardeşimizi nikâhladık, günaha girmesinler diye dini nikâh da kıydırmıştık. Damat adayının faizci, alkolcü biri olduğunu anlayınca, nişanı bozduk. Kardeşimizi “boşa” diyoruz, boşamıyor, ne yapalım?…
Bir bacı da telefonda:”okulda arkadaşımla geziyorduk, konuşuyorduk, “Günaha girmeyelim” dedik nikâh kıydırmıştık. Mezun olunca nişanlım çekti gitt, hiçbir haber alamıyorum. Beni babamdan isteyenler var, ne yapabilirim?” diyordu.
Sorumluluk yüklenmek istemeyen, ama nikâhın nimetinden yararlanmak isteyen bazıları da nikâhı istismar ediyor ve kılıf olarak kullanıyor.
“Günaha girmesinler” diye kıyılan böyle nikâhlar, günahtan kurtarmaz. Aksine günaha sokar. Neden? Çünkü nikâh kıyılınca iki taraf içinde sorumluluk doğar. Meselâ ne gibi derseniz : Erkek kızın yeme, içme, giyinme, barınma ve sağlık gibi zorunlu ihtiyaçlarını karşılamak gibi bir yükün altına girer. Yerine getirmezse günaha girer. Ayrılma halinde nafaka yükümlülüğü doğar. Erkek, islâmi usullere göre boşamazsa veya ortadan kayboluverirse, o kadın bir başkasıyla evlenemez. Evlenirse, nikâh batıldır. Zina suçu işlemiş olur. Çünkü kadın için nikâh üstüne nikâh olmaz.
Böyle bir evlilik için kadın da sorumluluk altına girer. Kadınlık görevlerini yapmak durumuna düşer, yapmadığı zaman günaha girer.
Bir de sözünün eri, güvenilecek babayiğit az olduğundan nişanla beraber nikâh kıydırılmamalıdır.
Sade nişan olursa, nişanı bozma imkânı var. Nikâh da olursa, işin içinden çıkmak zor oluyor. Beyefendi inat ediyor, boşamıyor, kadında evlenebiliyor. Evlenirse nikâh bâtıldır.
Bazı gerekçelerle dini kılıfa gerek yok demek ki…
Eğer dini nikâha mecbur kalındıysa, bacımız nikâh şartı olarak boşanma yani erkeği boşama hakkı istemelidir. Eğer böyle bir hak için söz alırsa, bacı zorda kalınca kendini kurtarabilir.
İşin bir tehlikeli yönüde gençler kendi aralarında arkadaşlarını şahit göstererek ilân edilmeyen, denklik aranmayan, mehir verilmeyen gizli nikâh kıydırıyorlar. Bu da yanlıştır.
Dinimizde nikâhın şartları var. Nikâhın şartları yoksa, ana babanın anababalık hakkından doğan müdahale hakkı vardır.
Bu konuda nefsî nikâh kıyan günaha girer, belirli bir zaman için nikâh kıyan günaha girer, günaha girmeyelim diye nikâh kıyan günaha girer.
Resmi nikâh olmayınca; armudun sapı, üzümün çöpü daha çok oluyor. Dini inanç, sorumluluk duygusu zaten zayıf, bırakıp çekip gidiliyor. Böyle bir nikâhı kıyan da sorumlu olur.
En güzeli resmi nikah kıyıldıktan sonra veya kıyılmadan, hemen önce dini nikâh kıydırılırsa, manevi bir havada vermesi bakımından daha uygun olur.