KURBANDA ELEKTRİKLİ KESİM CAİZ MİDİR?

Halil Gönenç hoca efendi şöyle diyor:

“Elektrikli kesim 4 mezhebe göre de caiz değildir. Kurbanı in-

san kesecektir. Kestiren, vekalet verecektir. Kesen de Müslüman olacaktır” (gmf 1/296)

Hayvanın başına vurarak, kurşun sıkarak öldürmek olmaz. (Kayseri’de kör adamı gösterdiler) şok vermeye gelince, şok ölüme sebep oluyorsa o hayvan kurban olmaz. Eti de yenmez. Öldükten sonra kesmek kan akıtmak değildir. Şok hayvanı sakinleştiriyorsa ölüm kesimle oluyorsa caizdir. İbadetleri yerine getirmekte keyfilik olmaz emir ne ise öyle olur. O zaman ibadet kabul olur.

Deri konusu hep tartışmalı olmuştur. Kurbanın derisi kurbandan ayrı düşünülemez. Alınıp satılamaz. Kasap ücreti olarak verilemez. Hayır kurumlarından başka yere verilemez. Ancak bazı köylerde seccade ve minder gibi kullanılıyor, kullanılabilir.

Peygamber (s.a.v.) efendimiz Hz Ali’ye kestiği devenin çullarını bile sadaka olarak vermesini emretmiştir. Bir insanın kurbanı üzerinde tasarruf hakkı sadece onundur. Nasıl zorla kurban kesmiyorsa, derisi de elinden zorla alınamaz. Kurban kesilmeden yünlerini kesmek bile mekruhtur. Kurban bir ibadettir. Onda baskı mecburiyet olamaz. Hava kurumu deriye ambargo koyamaz. Fitre zekat toplayamaz. Bunlar fakirin hakkıdır. Ayrıca hava kurumu dini bir kurum değildir. Geçen yıllarda hava kurumu kurbandan sonra içkili danslı kokteyller düzenlemiştir bunların belgeleri elimizdedir. Eğer deri satılırsa parası ihtiyaç sahiplerine camilere ve Kur’an kurslarına verilir.

0

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir