KURBAN NASIL KESİLİR?
Önce hayvan kusurlu hasta ve zayıf olmamalıdır. Hayvana güzel davranılmalıdır. Kurban sahibi hayvanın üstüne elini koyduysa, o da besmele çekmeli ve tekbir getirmelidir.2 rekat şükür namazı kılmak sevaptır. İnançsız kimseler kurban kesemez. Kurban kıbleye doğru yatırılır sağ arka ayağı boşta kalır. Bıçak önceden bilenmelidir hayvana eziyet edilmemelidir ve aç bırakılmamalıdır strese girer. Başkası kesiyorsa, vekalet verilmelidir. Deri kelle et kesme ücreti olarak verilemez. Üç defa tekbirden sonra “BİSMİLLAH” veya “BİSMİLLAHİ ALLAHÜ EKBER” denilerek kesilir.
Hayvanın gözü bağlanırsa korkması önlenmiş olur. Hacdaki kurbanla buradaki kesilen kurbanı birbirine karıştırmamak gerekir. Buradaki kurban vacip olan zenginlik kurbanıdır. Hacda kesilen kurban ise hac nasip eden ALLAH (c.c) ‘a şükür kurbanı olur.
Kurban ortak kesiliyorsa hepsinin niyeti ibadet niyeti olmalıdır. Birinin et niyeti olursa kurban olmaz. Ortaklardan biri adak niyeti taşırsa yine kurban olmaz. Kurbanın eti tartı ve kura ile dağıtılmalıdır kura sadece burada geçerlidir.