Kur’an‘ı Arapça Okumanın Faydası Yok Mu?
Bazıları, Kur’an okuyanlara ― Ne anladınız okuduklarınızın ne manaya geldiğini biliyor musunuz?‖ gibi sorular sorarak aldığı cevaplar karşısında ― Bu okumanın size hiçbir faydası yok‖ diyerek kafa karıştırmakta ve insanımızı Kur’an‘dan soğutmaya çalışmaktadır.
Bazıları da (Yusuf:2) (,fuzzımaü:44) ayetlerini delil olarak gösterip ―Anlamadan Kur’an okunmaz‖ diyor.
Allah, Kur’an‘ı Arapça olarak indirmiştir. Namazı ―Kur’an‘dan okuyarak‖ kılınız buyurmuştur. Hiçbir mezhep imamı hiçbir âlim, Kur’an‘ı anlayarak okumak gerektiğini belirtmemiştir.
Kur’an‘ın emirleri ile amel etmenin üstünde biz Kur’an okumayı ibadet sayan müslümanlarız. Kur’an okumak sevaptır. Zikirden ve duadan daha üstün bir ibadettir.
Kur’an okumak Allah‘la konuşmak gibidir. Kur’an okuyan, dinlenir, huzur duyar. Amerika‘da Kur’an‘ı bilmeyen, ayrı dilde ayrı dinde değişik milletlerden insanlara karşı Kur’an okutturulmuş ve elektironik cihazlarla dinleyenler üzerinde tesbitler yapılmıştır. Bu tespitte %97‘si üzerinde, anlamını bilmedikleri halde olumlu etki görülmüştür.
Birde, anlamını bilmediği halde, Kur’an sesine müslüman olanlardaki etkiyi nasıl açıklayabiliriz?
Artist Sümeyya. İngiltere ve İrlanda‘da büyüyen Sümeyya, bir manastırda tahsil gördükten sonra, mankenlik yapmış ve kokteyl salonlarında çalışmış. Likör içmiş ve uyuşturucu kullanmış.
Sonra Arap Emirlikleri‘nde başşehir Dubai‘ye giden Sümeyya, orada İslâmiyet‘i tanıma fırsatını bulmuş. Arkadaşlarının verdiği kitaplarla İslâmiyet hakkında malumat sahibi olmuş.
O şöyle anlatıyor; ―Sahile denize girmek için gider, orada Kur’an dinlerdim. Bir gün gene bir Pakistanlının taksisiyle sahile gidiyordum. Radyoda Kur’an okunuyordu. Kur’an‘ı dinlerken duygulandım. ―Beni geri eve götür, artık denize girmek için soyunamam‖ dedim. Ayrıca ―Türkçe Kur’an ― ifadesi de yanlıştır. Namazda Kur’an‘ın anlamı okunamaz. Kur’an‘ın Türkçecine, meal denir, tercüme denir. Tercüme Kur’an yerine konmaz. Kur’an, İslâm‘ın ana kaynağıdır.
Kur’an‘ın meali de okunmalıdır. Arapça sı da okunmalıdır. Kur’an okumak insan beynini zinde tutar. Bunamayı önler. Kur’an‘la meşgul olanların, yaşıtlarından ruhen ve bedenen daha sağlıklı olduğu görülür.
- Kur’an rahmettir,
- Berekettir.
Yunus:
―Kur’an okumayan kişi müşkildir onun her işi ― demiştir.
Müslümanın Kur’an ikliminde yaşayabilmesi için Kur’an‘ı okuması ve anlaması gerekir.
Kur’an, şifadır; lafzıda manasıda şifadır. Biz müslümanlar, buna rağmen Kur’an‘ı yüzünden okumakla yetinmiyoruz. O,. Allah‘ın bize emirleridir. Biz onu bilip yerine getirmekle görevliyiz. Kur’an‘ı bilmeden islâm yaşanır mı?
Peygamberimiz, Ashabına ayetleri onların anlayabileceği şekilde öğretirdi.
Her müslüman Kur’an‘da Cenab-ı Allah‘ın kendine verdiği mesajları bilmek ve yerine getirmekle mükelleftir. Onun için diyorum ki bir evde mutlaka Kur’an tercümesi bulunmalı ve okunmalıdır. Türkçe‘sini okumak da, Kur’an‘ın kendisini okumak kadar sevaptır. Bu iki sevabı birden kazanalım.
―Tercüme bize yeter, biz bunu okuyoruz‖ diyenlerde yanlış söylüyor.
Kur’an okumak, Hz. Peygamberin en önemli sünnetlerindendir. Kur’an‘ın, ne dediğini bilmeden de olmaz.Hem Kur’an‘ı okuyacağız, hem de anlayıp hayata geçireceğiz.
―Manasını anlamadan Kur’an okumanın faydası yoktur‖ diyenler, samimi ve inanmış kimseler değildir. Hayatlarında Kur’an da yoktur.