Kur’an‘a Kimler Dokunamaz
Yıkanması gerekenin bir ayet dahi olsa kısmen Kur’an‘a el sürmek haramdır. (Vakıa:79) ―Ona ancak çokça temizlenmiş olanlar dokunur‖ Peygamberde : ―Kur’an‘a ancak abdestli olan bir kimse el sürer.‖ Buyurur. Kur’an‘a saygı göstermek vaciptir. Abdestsiz dokunmak ise, saygısızlıktır.
Öğrenmek için mükellef olmayan çocuk abdestsiz dokunabileceği, ve abdesti olmayanın dokunmadan bakabileceği, caiz görülmüştür. Fakat abdest almak daha uygundur.
Maliki ve İafi mezheplerinde, abdesti olmayan herhangi bir çubukla bile dokunamaz, haramdır. Hanefi ve Hambelilerde bezle çubukla abdestsiz dokunulabilir.
Müslüman olmayanın dokunması ise, ne şekilde olursa olsun caiz değildir.‖ (İslam
Fıkhı.Ansa 1/212)
Hz. Ömer (r.a) Müslüman olmadan Kız kardeşine:
- ―İu okuduklarını versene bakayım‖ der: O da:
- Sen kirlisin ona sadece temizler dokunur‖ der (K.Sitte:3/171)
―Kur’an, şerefli bir Kur’an‘dır.‖ (Vakıa:77) O Kur’an bir nurdur. (Nisa:174) Bu ayetlere göre Kur’an, faziletli ve kutsal bir kitaptır. Bu bakımdan ona bakan, onu okuyan ve ona dokunan temiz olacaktır.
Daha açık ifadeyle:
- Abdestsiz olan, Kur’an‘ı elleyemez, yüzüne bakabilir ezber okuyabilir.
- Cünüp olan kişi, Kur’an‘a dokunamaz, bakamaz, okuyamaz. Hemen yıkanmalıdır.
- Hayızlı kadın Kur’an‘a dokunamaz, bakamaz ancak dua olan ayetleri okuyabilirler. Kur’an dinleyebilir. Bir ayette olsa Kur’an‘dan okuyamaz. Kur’an‘ın yüzüne bakamaz. Ayet hadis bulunan kitap okuyamaz. Ayet yazılı bir şeyi kullanamaz. Mezhebimize göre çantada Kur’an‘ı taşıyabilir.
Hafızlık yapanlar, ihtiyatlı görüşe göre hafızlığa ara vermelidir. Öğrencilik yapanlar ise, her iki kelimeden birini atlayarak öğrenir veya ayeti böler, yarım yarım öğrenir. Öğreten de ya görevi bırakır veya kelime kelime veya yarımşar ayet öğretir, o da yerine bakan başkası yoksa öyle göreve devam eder.