KÖTÜ ÇEVRE VE KÖTÜ ARKADAŞIN ETKİSİ
Çocuk üzerinde bu iki etkiden daha büyük etki yoktur. Atalarımız: “Üzüm üzüme baka baka kararır” “İtle yatan bitle kalkar” “Sarı öküzün yanında duran, ya huyundan ya da tüyünden etkilenir” demişlerdir.
Çocuk ne öğrenirse etraftan, bilhassa arkadaşlarından öğrenir. Çocuk bir şey icad etmez, etkilenir. Onun için problemli çocuk yok, problemli çevre vardır.
Allah Müslümanlara:
- “Mü’minleri bırakıp kafirleri dost edinmeyin.” (Ali imran: 28)
- “Kötülükleri yüzünden helak olanların: Yazıklar olsun bana, beni saptıran falanı keşke dost edinmeseydim, diyeceğini haberi veriyor.” (Furkan: 28)
Bu ayetlerden anlıyoruz ki, çocuklarımızın iyi arkadaşlar seçmesi ve iyi kimselerle arkadaş olması konusunda yardımcı olunacaktır. Yoksa kötü arkadaş, çocuğun helakına sebep olacaktır.
Çocuğu, kitaplarla ve yapıcı oyuncaklarla oyalarsak, daha olumlu gelişmeler görülecektir.
İlgisiz ve kötü etkilenen çocuklar, eninde sonunda sokağa düşüyor. Ve sokak, o çocuğu yutuyor. Sokakta, çok kötü kimseler ve kötü alışkanlıklar onu çepeçevre sarıyor.
Bir yerde fuhşun yaygın oluşu, şiddet, sevgisizlik, evdeki geçimsizlik, boşanmalar, tacizler, tecavüzler sokağı cazip hale getiriyor. Sokaklar çocuklarla doluyor. Sokak köpekleri ile ilgilenenler oluyor da, devlet dahil, kimse sokağa düşmüş çocuklarla ilgilenmiyor.
Ebu Hureyre’den:
“Hz. Peygamber, Nur Suresi’nin 6 – 7. ayetleri inince şöyle buyurdu: (Ayetler eşine iftira atarak boşanmak isteyen kimselerden bahsediyor)”
– Bir topluma, babası belli olmayan bir çocuğu bırakan kadına, Allah’tan hiçbir hak yoktur. Allah, onu bağışlamaz, cennetine de koymaz.
Kendisinden olduğu halde çocuğunu kabul etmeyen adamdan Allah, kıyamet gününde uzak kalır, onun bu yaptığını bütün insanların yanında açığa vurur. (Ebu Davud)
Boşanmalara da dikkat edelim. Olan çocuğa oluyor.
Bir de çocuğunu frenlemeyen, sokakta oynatan ve sokakta büyüten aileler oluyor. “Saldım çayıra, mevlam kayıra” diyor.
Atalarımız: “Kızı kendi haline bırakırsan ya davulcuya ya zurnacıya gider” demiş. Çocuk cazibeye kapılıyor.
Sokakta çocuğu bekleyen tehlikeler:
- Taciz, tecavüz ve para karşılığı satılması,
- Uyuşturucu alışkanlığı, sonra da kuryelik,
- Hırsızlık, yankesicilik,
- Sigara, alkol alışkanlığı
- Çetelere katılmak ve mafyanın eline düşmek,
- Ateri salonları, kafeler, diskolar,
- Kötü arkadaş edinme, argo, küfür öğrenme,
- Her iyi duyguyu kaybetme,
- Evden, aileden kopma gibi tehlikeler her an hazır.