KÖPEKTEN KORUNMAK
Peygamber (as) ihtiyaç olmadan köpek beslenmesini uygun görmemiştir. İnsan, kutsal bir varlıktır, ciddi görevleri vardır. Köpeğe hizmet ve kulluk ona yakışmaz. İnsana hizmet, köpeğe hizmetten daha onurludur. Allah’a kulluk, köpeğe kulluktan daha yücedir.
Peygamber (as): “Allah, bir kulunu terk etmesinin alameti, o kulun boş şeylerle uğraşmasıdır” buyurmuştur. Dikkat edilirse köpek sevende insan sevgisi kalmaz. Uzun süre köpek besleyene köpek siması yansır.
Bir hadislerinde de peygamber (as): “Nasıl yaşarsanız öyle ölürsünüz” buyurmuştur.
Atalarımız: “İtle yatan, bitle kalkar.”, “Köpekle yatan havlayarak kalkar” demiş-lerdir. Hayatının büyük bölümünü köpekle geçiren birinin son anlarında köpek gibi hırlayarak can vermesi şaşkınlıkla görülmüştür.
Peygamberimiz (sav) köpeğe karşı değildir. O köpekten gelecek zararlara ve hastalıklara karşıdır. Peygamberimiz, susuzluktan ölmek üzere olan köpeğe su verip ölümden kurtaran kadının af olunduğunu bildirmiştir. (Müslim, Tevbe:155) Ayrıca bir kediyi hapsedip ölümüne sebep olan birinin de cehennemlik iş yaptığını haber vermiştir. (Bak: Müslim, Birr:151)
* * *
Bir hadislerinde şöyle buyurur:
- “Yemek kabınızı köpek yalarsa, içindekini dökün, o kabı ilki toprak olmak üzere yedi defa yıkayın. Eğer kedi yalarsa bir defa yıkayın.” (Buhari, Vüdu:33 + Tirmizi, Taharet:68)
(Toprakla yıkayın ifadesini inceleyenler, mikrop öldürücü bakterilerin çoğunun toprakta olduğunu tespit etmişlerdir.)
Köpek; pistir, necistir. Kedi ve köpekten yaklaşık 250 kadar hastalık geçtiği açıklanmıştır.
Köpek; etrafı kirletir, rastgele her yere siğer, leş yer, kendi dışkısını yalar, kuduz hastalığı bulaştırır, kist hastalığı, tirişin köpekten geçer. Köpeğin pisliğinde tenya denilen kurtçuklar vardır.
- * *
Bir ansiklopedide şu bilgiler yer almıştır:
- “Köpek ve kedinin dışkısı ile parazitler çıkar etrafa yayılır. Aynı zamanda hayvan tüyleri arasına da girer. Ondan, beraber olduğu insana geçer ve karnına girer. Bağırsakları delip kana geçer. Oradan karaciğere, beyne ve göz gibi hayati önem taşıyan organlara yayılır.” (Aile Sağlığı Ans:2/107)
- * *
Gazete yolu ile yapılan bir açıklamada şu bilgiler yer almıştır:
Kedi ve köpeklerden bulaĢan kistik hastalığa dikkat…
Veteriner Muammer Öğüt, evde beslenen kedi ve köpeklerden bulaşan kistik hastalıklardan korunmak için, bu hayvanlara veteriner kontrolünde düzenli aşı yapılması ve parazit ilaçları verilmesi gerektiğini söyledi. Öğüt, kist hidatik adlı paraziter hastalığın Hipokrat zamanından beri bilindiğini ifade ederek, hastalığın halen özellikle hayvan yetiştiriciliği ile uğraşılan ülkelerde önemli bir sağlık sorunu oluşturduğunu söyledi.
E.Granulosus adlı parazit yumur-talarının, paraziti bağırsaklarında taşıyan “ana konakçı” kedi, köpek gibi hayvanların dışkılarıyla dışarı atıldığını bildiren Öğüt, “Bu yumurtalar toprak, su ve yumurta bulaşmış kedi köpek tüyleriyle direkt veya sebze, meyvelerle endirekt olarak ara konakçılar tarafından ağız yolundan alınır” dedi. Öğüt, bulgu veren kistlerin cerrahi yoldan çıkarılabildiğini, çıkarılmaları müm-kün olmayacak kistler söz konusu ise uzun süreli ilaç tedavisinin uygulandığını belirtti. (20 Haziran 2007, Yenişafak)