KİMLER SİGARA İÇİYOR?

Sigaranın zararlarını bilmek yetmiyor. Bir doktor, bir sağlıkçı, okumuş bir aydın sigara içebiliyor. Sigaranın zararları konusunda konferans veren, iki çekip ondan sonra kürsüye çıkabiliyor.

Sigarayı sorsan tıp fakültesi öğrencilerine: “ insan sağlığının en tehlikeli düşmanlarından biri” diyecekler, ama diğer fakültedeki arkadaşlarından daha çok içecekler. Burada bir hata var. Sigaranın zararını bilmek yetmiyor. Eksik olan ne? Eğitim.

Türkiye’de reklam, promosyon ve ücretsiz sigara ikramı derken, bu nesil tütüne bağlı hastalıklardan ölüm rekoru kıracaktır. Sigaranın bir zevk değil, ihtiyaç değil zehir olduğunu anlatmak gerek. Sigaradan zarar görenlerin fotoğraflarını, ölenlerin listesini göstermek gerek.

Sigarayı uyuşturucu kapsamına alan ülkeler, Türkiye’de yayılması için elden geleni yapıyor. Türkiye’yi Pazar haline getirmek istiyor. Genç nesli hastalıklı ve bağımlı hale getirmek istiyor.

Bir düşünürün ifade ettiği gibi; “ alışkanlıklar halata benzer. Her gün birer lifini örmek suretiyle sonunda onu kopması mümkün olmayan bir hale getiririz”.

Sigarayı en çok küçük yaştaki çocuklarımız içiyor. Özeniyor, büyüdüğünü ispata çalışıyor. Merak ediyor, eline kalem kitap yerine, elma şekeri yerine sigara alıyor. Çok küçük yaşta denemeye kalkıyor. İçen arkadaşlarından etkileniyor, onların ikramını alıyor. Çevrenin baskısını görüyor. Sokak çocuğu bali, tiner gibi uçucu madde kullanıyor.

Bugün sigaranın, alkolün hatta uyuşturucunun ilköğretime inmesi ürkütücüdür.

Yapılan araştırmalara göre sigara kullanma yaşı 10- 11’e kadar düşmüştür. Böyle olunca alkol, uyuşturucu, cinsel ilişki çabuk geliyor.

Ortaöğretimde yapılan bir araştırmaya göre her 5 öğrenciden birinin sigara, alkol ve uyuşturucu kullandığı ortaya çıkmıştır. Ortaöğretim resmen tiryakidir.

Aile içinde azarlanan, dövülen çocuklar daha çok sigara kullanıyor.

Dizilerde, filmlerde veya büyüklerinin, öğretmeninin içtiğini gören çocuklar atari salonlarında, kafelerde vakit geçiren çocuklar büyüdüklerini ispat için sigara içiyor.

Burada tek yapılacak iş çocukların korunmasıdır. Arkadaşları, çevresi, harçlığını nereye harcadığı dikkat edilmelidir. Çünkü bu alışkanlık “sen de dene”, “bak bir şey olmaz” gibi sözlerden sonra bir tek sigara ile başlar.

Diğer bir husus okul yöneticilerine ve öğretmenlere düşmektedir.

Gençler sigara içiyor. İlgi çekmek isteyen yani bir sigaralık ilgiye muhtaç olan gençler içiyor. Büyüdüğünü, delikanlı olduğunu ispatlamak isteyen, karşı cinsin ilgisini çekmek, poz atmak isteyenler içiyor.

Sevinçli olanlar, üzüntülü olanlar içiyor. En önemlisi de bunalımlı gençler içiyor. Kişilik gelişimini tamamlayamamış olanlar içiyor.

Liselilerin neredeyse yarısına yakını sigara kullanıyor. Bunun sebebinin de evde ana babaların, okulda öğretmen ve yöneticilerin kötü örnek olmasıdır.

Yeşilay’ın, sağlık kuruluşlarının ve yayın organlarının aleyhteki propagandalarına, ilim adamlarının sigaranın sebep olduğu hastalıkları açık olarak belirtmelerine rağmen, sigara tüketimi gün geçtikçe artmaktadır. Bu tüketime bağlı olarak sigaranın doğrudan sebep olduğu veya yol açtığı hastalıklar da yayılıyor.

Sigara içen küçükler kendilerini büyüttüğünü, büyükler ise çeşitli sıkıntıları giderip, efkar dağıttıklarını zannederek içmektedir. Sigara içenler tarafından yakın arkadaş, dert ortağı sanılır. Gerçekten o da cebimizde bizi hiç terk etmeyen dost gibi görünür. Üzülürüz hemen elimizdedir. Seviniriz yine hemen elimizdedir.

Kimisi sevinçten, kimisi üzüntüden içer. Ama o ne sevinç verir ne de efkar dağıtır. Yani sigara, hiçbir zaman insanın dostu değildir. Ancak dostlarının ikram ettiği bir düşmandır.

Öğrencilerin diğer sigaraya başlama nedenleri şöyledir:

  • Sorunlar
  • Özenti
  • Arkadaş etkisi, arkadaş toplantıları
  • Hava atma
  • Zevk
  • Merak
  • Yasağa, baskıya tepki
  • Ders çalışırken zihin açtığı zannı.

Sigara içmeyen öğrencilerin içmeme nedenleri de şunlardır:

  • Sigaranın zarar verdiği kimseleri görmesi, zararını bilmesi
  • Ana babasının içmemesi
  • Arkadaşlarının içmemesi
  • Deneyince rahatsız olması ve bir daha denememesi
  • Ekonomik yönü
  • Spor yapması
  • Kötü kokusu ve dini inancı
  • Sigaralık ilgiye muhtaç olmaması gibi nedenlerdir.

Sigarayı kadınlar içiyor. Bunalımlı, eşitlik sevdalıları ve zenginliği ile mağrur olanlar içiyor.

Alkol alan, tavla konken gibi oyunlarla vakit geçiren, arkadaş toplantılarına katılan kadınlar içiyor.

Okumayan, genel kültürü zayıf, sigaranın verdiği zararları bilmeyen kadınlar içiyor.

İşyerlerinde çalışan kadınlar içiyor.

Huzurlu ve mutlu bir aile yuvası kuramamış, geçimsiz, dayak yiyen kadınlar içiyor.

Genç kızlardan biraz haya duygusunu yitirmiş, karşı cinsle fazla haşır neşir olan, kendinde eksiklik hissine kapılan, bunalımlı, sigarada teselli arayan genç kızlar içiyor.

Bir de kendini çirkin hisseden kızlar içiyor.

Sigarayı en çok az gelişmiş, fakir bölgelerde yaşayanlar içiyor. Avrupa’da eskiden “ Türk gibi kuvvetli” denirmiş. Şimdi “ Türk gibi sigara içer” deyimi yer almış. Bunun sebebi;

  • sigaranın ikram edilen şeyler arasında yer almasıdır.
  • Sigara ile efkar dağıtma alışkanlığıdır.
  • Neşe ve sevinç anında içilmesidir.
  • Evde ve okulda gizli işlenen ilk suç olmasıdır.
  • Göz yaşları ve öksürükler arasında etrafa içmenin gururunu sergilemesi gibi nedenlerdir.
  • Tabi en önemlisi eğitimsizlik, bilgisizliktir.

İyi bir terbiye almış ve eğitim görmüş gençlerin sigaraya ihtiyaçları yoktur. Sigara ile sağlayabilecekleri eksiklikleri yoktur. Sigaraya harcayacakları vakitleri de yoktur, paraları da yoktur.

0

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir