İPEK ve ALTIN

Peygamber (sav) ipek ve altını erkeğe uygun görmemiştir. Bir gün altın yüzük takan birinin parmağından çıkartıp atmış ve: “Bunu ben size yasaklamadım mı?” demiştir. Ve yüzüğü fırlatıp atmıştır. Peygamber (as) oradan ayrılınca oradakilerden biri yüzüğü alıp gelmiş, sahibine: “Al bunu bozdurur çocuklarına harcarsın” deyince o zat: “Allah Rasûlünün attığını vallahi almam” cevabını vermiştir.

 Burada Allah Rasûlünün erkeğin altın yüzün takmasına tepkisini ve bu tepkiye maden Rasûlullah böyle uygun gördü bana da uymak düşer düşüncesiyle itaati ve teslimiyeti görüyoruz.

 Çalışan ailenin rızkını temin eden erkek için ipek ve altın lüksü, israfı ve gururlanmayı önlemek maksadı güdülmüştür. Ayrıca bunlar daha çok gösterişe sebep olduğu ve kadına ayrılmış süs eşyası olduğu düşünülürse, bu yasağın anlamsız olmadığı görülecektir.

 Peygamber (as) erkeğin altınla süslenmesini hoş görmüyor. (Ramuz el-Ehadis:411/16) Erkek için gümüşün süs olduğunu bildirmiştir. (Age:209/1) Devamın-daki hadiste de “Altın ve ipek ümmetimin kadınlarına helal, erkeklerine haramdır” buyurur.

 Herkes takdir eder ki, bembeyaz ipek elbise çoluk çocuğunun rızkını temin etmekle yükümlü olan erkeğin elbisesi olamaz. Altına gelince, altının erkeğe kadınımsı duygular verdiği müşahade edilmiştir.

0

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir