İNTİHAR EDENİN CENAZE NAMAZI KILINIR MI?
Dinde intihar büyük günahtır. İntihar Allah’ın yarattığını ortadan kaldırmak demektir. Bunun için intihar korkunç bir cinayettir. İnsanın haline razı olmaması, sabretmemesi Allah’a isyandır.
Bir kimse inancımıza göre ölüme hazır olsa da, ölümü istemeyecektir. İyiliklerini daha çok arttıracaktır. İnsan kötü ise, bir kötülük yaptıysa, düzelme, tevbe etmeye çalışacaktır. Yani günahı olan da yaşayacaktır, günahsız olan da yaşayacaktır.
Eğer bir insan “inandım” diyorsa Allah’tan gelene razı olacaktır. Hayırda, şerde Allah’tandır. Şer görünen birçok şey belki bizim için hayırdır. Bunu zaman gösterecektir. İnanan bir insan her şeyin yaratıcısı olan Allah’a küsmez.
Hz. Peygamber(AS): “Sizden hiç kimse dünyada maruz kaldığı musibet sebebiyle ölümü temenni etmesin” buyurur.
Müslüman neyi temenni edecek? Hayırlı olanı temenni edecek. Mesela; Müslüman olarak ölmeyi temenni edecek. Çünkü Allah: “Müslümanlar olarak can verin” diyor. Büyüklerimizden büyük işkencelere maruz kalanlar bile intiharı düşünmemişlerdir.
İntihar eden hakkında görüşler şöyledir:
Peygamber(AS) intihar eden bir kimse için “Ben onun üzerine cenaze namazı kılmıyorum” demiştir. (İ. Canan, Hadis Ans.13/4937)
Halk arasında da intihar edenin namazı kılınmayacağına dair söylentiler vardır. Ekseriyete göre intihar etmenin sebebi dinsizlik olmadığı için namazı kılınır. Peygamberimiz, caydırmak için böyle demiştir.
Maliki mezhebine göre intihar edenin tevbesi kabul olmaz ve namazı kılınmaz.
Hanefi mezhebine göre intihar eden günah işlemiştir. Günah onu dinden çıkarmaz, cenaze namazı kılınır.
Alimlerin ekseriyetine göre de intihar büyük günahtır. Allah’a isyandır ama cenaze namazı kılınır. Bunlara karşılık kılınmaz diyenler de vardır.
Kılınır diyenler intihar, küfür sebebi değildir. Allah’ı inkar değildir. Şirk de değildir. İman zayıflığıdır, bir hatadır derler.
Halil Günenç hoca efendi şöyle der:
- “İntihar etmek, içki içmek, namazı terk etmek ve zina gibi bir günahtır. Fakat ehl-i sünnet alimlerine göre küfre sebep değildir. Bu yüzden cenaze namazı kılınır” (G.M Fetvalar 1/201)
Diğer büyük günah işleyenler gibi namazı kılınır ve affı için dua edilir.
Sara hastası gibi hastalıktan veya şiddetli bunalıma giren kimse şuurlu bir şekilde intihar etmediği için günah işlemiş olmaz.