İÇKİLİ DÜĞÜN YEMEĞİNE GİDİLİR Mİ?

            Bazı kardeşlerimiz, davete icabet sünnettir. Hele komşu hakkı çok önemli bir haktır. Yemek, içkili de olsa davete icabet gerekir diyorlar ve her düğün davetine gidiyorlar.

Her davete gidilmez. İçkili düğün davetine gitmemek sünnettir. Çünkü peygamberimiz: “Bir kötülük gördüğünüz zaman elinizle yok edin buna gücünüz yetmezse dilinizle yok edin; buna da gücünüz yetmezse kalben buğzediniz. Bu ise, imanın en zayıf noktasıdır.” buyurmuştur.

            Başka bir hadislerinde de : “Sakın sizden biri içki bulunan sofraya oturmasın” demiştir. (Tirmizi Edep : 43)

            Cenab-ı Allah : “Doğrularla beraber olun” buyuruyor.(Tevbe Sûresi : 119)

            Hz. Peygamber (SAV) : “Kendilerine zulmedenlerin bulunduğu yerde bulunmayın” (Tıbbı-ı Nebevi : 1/120) uyarısında bulunmuştur.

            Kötülük işlenen, Allah’a isyan edenlerin bulunduğu yerlere Allah’ın rahmeti yağmaz, gazabı yağar.

            Allah Rasûlüne göre içki bulunan sofraya oturmayacaktır. Müslümanlardan ve islâmı yaşayanlardan başkaları ile düşülüp kalkımayacak, yemeğini de ancak itikadı düzgün olanlar yiyecektir. (Riyaz’üs-Salihın 1/365)

            Bir dinleyicim anlatmıştı. Adam yıllarca Almanya’da çalışmış bakmışki çocukları, torunları yozlaşıyor. Daha çok bozulmasınlar diye toparlanıp geliyor. Torununun düğünü olurken, düğün içkili, torunu öyle bir gelinlik giymişki, adam şoka giriyor, bir daha yüzü gülmüyor ve o hali ile kahrından ölüyor.

            İşte böyle mürüvvet olması gereken olaylar, Allah’ın koyduğu nizama uymayınca mürüvvet olmaktan çıkıyor kahrediyor.

            Ayrıca Allah’a isyan olan yerde komşu hakkı olmaz. Komşu hakkı, Allah’ın hududundan daha önemli değildir.

            Eğer içkili olduğu biline biline iştirak edilirse, hele :”mezeleri kurtarıyorum” denilirse, bu son derece yanlıştır. Giden, böyle düğünleri meşrulaştırmış ve teşvik etmiş olur, bunun vebâli vardır, suça iştirak olur.

            Böyle bir davete tepki gösterilmeli, iştirak edilmemelidir. Meşru olan davete icabet edilir. Allah’a isyan bayrağı çekene itaat edilmez.

            Bir davete gittiniz. Baktınız ki içkili. Tavır almak gerekir. “Yahu geldik, şuracıkta oturalım, nasıl olsa içmiyoruz” denemez. Duruma göre bir mazeret beyan edip veya açıkça belirtip orayı terk etmek gerekir.

            Böyle durumlarda içkili düğün yapanında, gelmeyene ve terk edene darılmaya, gücenmeye hakkı yoktur. Önce adam gibi düğün yapsın, Allah’tan utansın. Allah’ı darıltmasın.

            Sonuç olarak; Bir müslüman, günaha göz yumamaz, harama rıza gösteremez. Mâni olacak durumda ise, mâni olur. Değilse tepki gösterip çekip gider. Yani düzeltmeye gücü yetmiyorsa, orayı terk etmeyede mi gücü yetmeyecek?

            Ayrıca, böyle bir düğüne mevlid, dua, ve nikâh için davet edilen din adamı gitmemelidir. Günaha girmek istemiyorsa gitmemeli, tavır koymalı ve böyle düğünlere mani olmaya çalışmalıdır. İçkili, dansözlü düğünlerde dua edilmez, mevlid okunmaz.

            Soruyorlar : “İçkili lokantada yemek yenir mi? İçki satılan yerden alış veriş yapılır mı?”             Cevap : Peygamberimiz bu konuda 10 kişiyi lânetlemiştir. Lânetlenenlerden olmamak lâzımdır. Aynı kapların kullanıldığı yerlerde yemek yenmemeli, günaha iştirak etmeme ve madden destek olmama yönü ile içki satılan yerlerden alışveriş edilmemelidir.

0
Tags :

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir