İBADETLERDE KOLAYLIK – ÖZÜR – KEFARET VE CEZA
İslâm‘da ibadetten önce bilgi gelir. Kur‘an‘da bildirildiğine göre bilenle bilmeyen bir olmaz. Bilerek yapılan ibadetler bilmeden yapılan ibadetlerden üstündür.
Kur‘anın ilk inen ayeti okumayı, öğrenmeyi emreder. İnsan önce dinini ve dinin emirleri öğrenecek yanlış yapmayacaktır, noksan yapmayacaktır.
Peygamber (a.s.) şöyle buyurur : ―Bilmek, öğrenmek, kadına da erkeğe de farzdır.‖
İslâm‘da bilmek, bilerek yapmak çok önemlidir. İbadetler eksik veya yanlış yapılırsa, ameller boşa gider. Yapılan amellerin sevabı da olmaz.
İbadet nedir? Sağlanan kolaylıklar nelerdir? Özür nedir? Kefaret nedir? Bunları bilmeden biz Allah‘a yaklaştıran ve bizi borçtan kurtaran ibadet yapamayız.
Ayrıca haramın, günahın ve yanlış yapmanın cezasını ve bu cezadan kurtulmayı bilirsek, bizim için caydırıcı olacaktır. Daha dikkatli yaşama imkânı elde edilecektir.
―Bilmediğimizi Allah affeder‖ diyerek öğrenmeyi ihmal etmek de yanlıştır. İnsan bilmediğini hemen öğrenmelidir. Yanlış yaptığını düzeltmelidir. Eksik yaptığını da düzeltmelidir.
İnsanın dinini öğrenmesi ibadettir, ibadet sevabı kazandırır. Çünkü; dinin öğrenilmesi, ibadetten önce gelir. Bilgisizce yapılan ibadetler, insana zevk vermez ve Allah‘a da yükselmez.
Ayrıca eksik ve yanlış yapılan ibadetler için kefaret ve telafi yolları bilinirse, ameller boşa gitmez.
Bir de rahatsızlık hallerinde nasıl ibadet edilecek bilinirse, şüpheler giderilmiş olur ve ibadetten soğunmaz. Kulluk borcunun yerine getirilmiş olduğuna inanılır ki, bu da insana mutluluk verir.
İuurlu ve ihlaslı bir ibadet ancak bilgi ile olur. Bilgimiz olmazsa, kafamız karışık olur.
Kafa karışıklığı ise şeytanın arayıp bulamadığı bir haldir. Devamlı şüphe ve vesvese verir durur.