İbadet ve Kulluk

İbadet Cenabı Allah’a kulluktur. Cenabı Allah’ın verdiklerine şükürdür.  

İbadet, müslümanın bütün hayatını kapsar. Müslüman, Cenabı Allah’ı düşünür, O’nu anar, O’na ulaşır. Böylece ibadet etmiş olur. Cenabı Allah’ı sever, O’na teslim olur, şükreder sabreder, tevekkül eder, kalbiyle ibadet etmiş olur. Kur’an okur, zikreder, dili ile ibadet eder, kulağını, gözünü Allah rızası için, Allah yolunda kullanır gene ibadet etmiş olur. Eliyle, ayağıyla Allah yolunda çalışır ibadet etmiş ve ibadet sevabı kazanmış olur. Allah’ın yasaklarından kaçınır, helâle yönelir ibadet etmiş olur.  

Müslüman, Kıble istikametli bir ömür geçirmelidir. Kıblesiz geçen ömür, boşa geçirilmiş ömürdür. Böyle bir ömür, pişmanlık vesilesi olur.  

Kıble yönlü hayat, Cenabı Allah’ın razı olacağı bir hayat olur. Namaz kılarız, kıbleye döneriz, kurban keseriz kıbleye çeviririz, Zemzem içeriz, kıbleye döneriz. Mezarda bile kıbleye yönelik yatarız. Hayatımızda kıble yoksa, hiçbiri işe yaramaz.  

Başı boş değiliz. Yüce mevlâ şöyle buyurur:

  • ‘Yoksa insanoğlu başıboş bırakılacağını mı sanıyor?’ (Kıyamet Sûresi: 36)
  • ‘Yoksa insanlar imtihana tabi tutulmadan (ibadetlerini yapmadan) sadece iman ettik demeleriyle bırakılacaklarını mı sanırlar?’ (Ankebut Sûresi: 2)

İnsanın Allah yanında değer kazanıp derecesinin yükselmesi, ibadet etmesiyle yakından ilgilidir. Cenabı Allah şöyle buyurur: ‘İbadetiniz olmazsa Rabbim size ne diye değer versin?’ (Furkan Sûresi: 177)

Şakiki Belhi: ‘Ölü iseniz kabre, deli iseniz tımarhaneye, çocuk iseniz mektebe, kul

iseniz, Allah’a kulluğa yöneliniz.’ der.  

Peygamberimiz, Abdullah (Allah’ın kulu) adını çok seviyordu. Kendisine ‘Allah’ın kulu ve elçisi’denmesinden çok hoşlanıyordu. Kendisi de: ‘Ben Allah’ın kulu ve elçisiyim’ derdi.  

Allah’a kul olmaktan başka çare yok. Allah’a kul olmayan nefsine kul olur, dünyaya kul olur, şeytana kul olur. Allah’a kulluktan daha üstün bir makam yoktur.  

Allah Rasülü der ki: ‘Allah’a karşı kulluk görevini yapanla yapmayanın misali, diri ile ölünün misali gibidir’ (Tecridi Sarih Tere: 2160)

Cenabı Allah da: ‘Andolsun ki biz, Allah’a kulluk edin ve şeydandan sakının diye size peygamberler gönderdik’ buyurur. (Nahl Sûresi: 36)

 ‘Ey inananlar! Allah ve Rasulü sizi hayat verecek şeylere çağırdığı zaman uyun.’

(Enfal Sûresi: 24)

İbadetler insana huzur verir, hayat verir.  

Bir de ibadeti, Cenabı Allah’ın razı olacağı şeyleri yapmak, razı olmayacağı şeyleri yapmamak olarak anlamalıyız. 

0

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir