HELALLEŞMEK
Kıyamet günü haklardan ve ceza görmekten kurtulmanın en güzel ve en kolay yolu, dünyada hak sahibine hak iadesinden sonra helalleşip, tevbe istiğfar etmektir.
Peygamber (as) bir cenaze geldiği zaman “Bunun borcu var mı?” var “cevabını alırsa, borcu ödeninceye kadar namazını kıldırmazdı.
Eğer ölmüş yakınlarımızın üzerinde hak varsa, ödemek suretiyle ölen borçtan kurtarılabilir.
“Hakkını helal et” derim düşüncesi ile hak yenirse, hakkını helal et ve musalla taşında” hakkınızı helal edin” denmesi ile hak helal olmaz.
Ne zaman olur?
-Hak iade edilecek,
-Hakkın ne olduğu bilinecek,
Ölüm döşeğinde helalleşiliyor. Hak sahibi neyi helal ettiğini bilmiyor, ağız alışkanlığı, olarak helal olsun deyiveriyor. Bu hak ahrete kalmıştır.
Musalla taşında hoca “hakkınızı helal edin” “Helal olsun” seslerinin arasında “Benim 8 ton demirim ne olacak?” Bu benim 30 tane koyunumu öldürdü” itirazları, hak iadesinin olmadan hakkın helal olmayacağının delilidir.
İki hak cezasız kalmaz; kul hakkı ve hayvan hakkı. Bu iki hak üzerinde bizden öncekiler çok hassas davranmışlardır. Ashab-ı Kiram Asır suresini okur helalleşir, öyle ayrılır. Atalarımız bilinmeyen haklardan dolayı helalleşmek için “üç gün yatak, dördüncü gün toprak” diye dua ederlerdi.
Herkesle de helalleşivermemek lazım. Çünkü ölüm ötesinde sevap alıp, günah vererek helalleşme vardır. Bazı haklar yenirken bile bile ve güle güle yeniyor. Mağduriyetler oluyor. Bu aileye bilhassa çocuklara yansıyor. Sıkıntı veriyor.
Bir bacı soruyordu. Ev yapılırken demircide çalışan bizdendi. Babamla anlaşmış, kilosunu az bildirmiş, şimdi babam ölüm döşeğinde, ölemiyor ne yapalım?
Kul hakkını devletin, devlet adamının ve hakimin affetme yetkisi yoktur.
Bir zamanlar bir sapık, bir kadına tecavüz eder. Birkaç yıl sonra kadın adamı çarşıda görür karakola koşar:
-Falan adam hapisten kaçmış!” der.
-O kaçmadı, af çıktı!” derler. Kadın:
-O sapık, o af edenin mi ırzına geçti ki, af etsin! Der ve karakoldan ayrılır.
Hayvanla helalleşme dünyada olmaz. Hayvan, kendisine yapılanı yapıp, intikamını alacak ve toprak olacak.
Dünyaya helalleşmek isteyen ne yapar?
İhmal, inkâr unutulan ve herhangi bir şekilde ödenememiş haktan kurtulmak için o zamanki değerden helalleşilir. Mesela 10 yıl önceki borç için 10 yıl önceki altın değerinden borç miktarı hesap edilir.
Hakkın helal olması için sadece tövbe etmek de yeterli değildir.
-Üzerinde kul hakkı olan, hak sahibini biliyorsa ve o sağ ise hakkını götürüp vererek helalleşir.
Hak sahibini bilmiyorsa, araştırır. Bulamazsa, o şeyi ihtiyaç sahiplerine, hak sahibi adına verir. Allah’tan af diler. Hak sahibi ölmüş ise, mirasçılarına verir, onlarla helalleşir.
Dünyada helalleşme olmazsa, iş ahrete kalır. O zaman o helalleşme da peygamberimizin ifade ettiği gibi müflis duruma düşülür. Yani sevaplar hak sahiplerine gider. Yetmezse hak sahiplerinin günahı alınır.
– Hak sahiplerinden kurtulmanın bir yolu da, hayır yapıp, Kur’an okuyup, hak sahiplerinin ruhuna bağışlamaktır.
Şöyle dua edilir: “Ya Rabbi! Falan kulunu haberdar et. Benden razı olsun. Onu benden razı et. Ya Rabbi! Hak sahipleri ile karşılaşınca, onlara lütuf ve ihsanlarda bulunarak, onları benden razı et, benim kurtuluşumu sağla.”
Unutulmamalıdır ki, Allah görüyor, Allah biliyor, Allah soracak. Hiçbir hak dünyadaki gibi ört bas edilemeyecek.
Abdullah B. Dinar şöyle anlatır:
Halife Ömer’le Mekke’ye giderken yolda bir çobana rastladık. Halife dedi ki:
-Ey çoban bir kuzu sat. Çoban:
-Bunlar benim değil, efendim dedi. Ömer:
-Daha iyi ya kurt yedi dersin, deyince, Çoban:
-Allah’a ne derim? Deyince Ömer (ra) ağladı onu hürriyetine kavuşturdu.
Peygamber (as) son günlerini yaşıyordu. Müslümanlarla helalleşmek istedi. (Hakkınızı helal edin deyivermedi) şöyle dedi:
-Ey Müslümanlar! Sizden ayrılma vaktim geldi. Sizden birinizin sırtına vurmuşsam, işte sırtım gelsin vursun. Birinizin malını almışsam, gelsin alsın. Darılır diye düşünen olursa, alsa darılmam. Gelin hakkı olan hakkını alsın veya helal etsin. Rabbimin yanına kul hakkı olmadan varmak istiyorum.”