HAYIRLI EVLAT NASIL YETİŞİR?
Hayırlı evlat evlilikle başlar. Helal süt emmiş namuslu, iffetli insanların eşliğe seçimi ilk adımdır. İyi ağaç iyi meyve verir.
Isırdığı elmanın peşinden giden sabit Bin Hürmüz’den İmam-ı Azam Ebu Halife dünyaya gelmiştir. Süte su katmayan, Ömer görmüyorsa Allah’da mı görmüyor diyen kızdan Ömer bin
Abdulaziz gibi aziz insan dünyaya gelmiştir. Peygamber(as) ne diyor:
“Kadın dört şey için nikahlanır; soyu, malı, güzelliği ve dindarlığı. Der Dindar olanını tercih et, mutlu olursun.” (Buhari nikah:15)
Sonra günahsız düğün. Günaha girmeden, günaha sokmadan yapılan düğün hayra vesile olur.
Besmele ile atılmış tohum, iyi meyve verir.
Çocuğun ana karnında helal gıda ile beslenmesi, dualarla Kur’an sesi ile ve zikirlerle avutulması, uyutulması.
Abdestli emzirmesi, besmele ile yatırılıp kaldırılması.
Ana babanın dini hayat yaşaması, iyi örnek iyi model olması, çocuğun hayırlı evlat olacağını gösterir.
Atalarımız:” Ağaç yaşken eğilir.” “Üzüm üzüme baka baka kararır.” demiştir.
Çocuk dillenmeye başladığı zaman güzel şeyler söylemek ve söyletmek, ilk temelinin sağlam atılmasını sağlar. Peygamber(as) çocuğun ilk öğrendiği şey ”Lailahe illallah” olsun buyurur.
Çocuğa güzel bir isim konulmalıdır. Adına Muhammed, Ahmet, Mahmut, Abdullah gibi isimler koymak yetmez. Peygamberi öğretmezsek O’nu sevdirmezsek, O’nun sünnetini öğretmezsek koyduğumuz isim ne işe yarar?
Çocuğu her şeyden önce o meslek bu meslek demeden iyi bir kul, güzel insan olarak, yetiştirmeliyiz. Ona manevi bir ortam hazırlamalıyız.
Doğunca, ezanı, kameti duymasını sağlamalıyız. Sonra güzel ahlak sahibi olması için eğitmeliyiz. Beden ruh dengesini sağlamalıyız. Aç insan saldırgan olur, maneviyatsız insan kötülüğe meyyal olur.
Yedi yaşlarına gelince namazı öğretmeli alıştırmalı, on yaşına gelince kılması sağlamalıdır. Kur’an’la tanıştırılmalı, dua etme alışkanlığı kazandırılmalıdır. Kur’an’dan Hz Peygamberin hayatından örnek verilmeli, kıssalar anlatılmalıdır.