Hatim Nedir? Nasıl Yapılmalıdır?

Kur’an‘ın aslını baştan sona okumak sünnettir. Hz. Peygamber Hatim yapmayı teşvik etmiş kendiside hatim etmiştir.

Ebu Hanife Hazretleri ise, en nihai ölçüyü şöyle tespit etmiştir:  

―Kur’an okumasını öğrenmiş kimse, en azından senede iki defa hatmetmelidir. Nitekim, Resulüllah (s.a.s) da öyle yapmıştır. Vefatlarından önceki senede Cebrail (a.s.)‘le iki defa hatim yapmıştır. Böylece altı ayda bir hatim indirmek en nihaî sünnet olmuştur.‖

Başı açık Kur’an okunmaz ve dinlenmez. Çünkü Kur’an okumak bir ibadettir. Allah‘la olmaktır. Allah‘la konuşmaktır. Onun için kadınlar başlarını örtmelidir.

Arap harfleri ile değil Türk harfleri ile okusak olmaz mı? Kur’an dili, cennet dili Allahca ve peygamber dilidir. Arapça, inancımızın, kültürümüzün dilidir.

Hadisler, ayetler  ve önemli kitaplar o dille yazılmıştır.  

Düşmanlık ve unutturma oyununa, islamı zayıflatmak planlarına dikkat edilmelidir.

Dinimizde emirler, yasaklar, haramlar, helaller hep Arapça ile ifade edilmiştir.

Türkçe harflerle, arab harfleri arasında ifade ve söyleniş farklılıkları vardır. Kur’an‘ın yüzüne bakmak da sevaptır.

Zannederim, dünyada kutsal kitabını okuyamayan başka bir millet yok, öğrenmeliyiz. Türkçe harflerle yazılmış, okuyuş yanlış olur. Ben böyle okuyorum diye aslını öğrenmek terk edilemez. Ancak öğreninceye kadar Türkçe yazılmış Kur’an okunabilir.

Meâl okumakla hatim olmaz. Ancak bir şeyler öğrendiği, okuduğu için tabii ki sevap kazanır. O sevap da meal okuma sevabı ve Allah‘ın emirlerini okuma sevabı olur. Meal, hatim için değil dinin öğrenilmesi için okunur. Elmalı Tefsirinde :‖Hatim Kur’an‘ın aslı ile olur‖der.(Cilt: e1/286)

TV ve Radyodan hatim:  Kur’an‘ı okuyan, radyo veya televizyon değildir. Dinleyen iyi niyetle saygı içinde, ihlas la dinliyor, takip ediyorsa, o ölçü de sevap vardır. Camide de hoca okuyor biz dinlemiyor muyuz. Niceleri radyo televizyondan dinleyerek Kur’an‘ı öğrenmiştir.  

Kendimiz okusak da huşu ile dikkatle okumazsak sevap alamayız. Ama dikkatle dinleyip öğrenen ve mealinden istifade eden için, faydası inkar edilebilir mi?

Hasta olan kadın Kur’an‘a bakamaz, dokunamaz, okuyamaz amma Radyo televizyondan dinleyebilir ve eksik kalan hatmini böylece dinleyip tamamlar.

Radyoyu, TV‘yi başkaları dinleyip, seyredip günaha girerken, bizde Kur’an dinleyerek sevaba girelim. Artık inkârı ve reddi mümkün olmayan bu aletlerin iyiye kullanılabileceğini gösterelim.

A‘raf:204:‖ Kur’an okunduğu zaman onu dinleyin ve susun ki, size rahmet edilsin‖ buyurmuştur.

Özet olarak;

Kur’an‘ı radyo ve Televizyon yayınlarından dinlemek takip etmek sevaptır. Kendisi takip ederse hatim yapmış olur.

Ayrıca sevabını dilerse, ölmüşlerine de bağışlayabilir. Takip etmek ve dinlemekle hatim olur. Kur’an‘ın yüzüne bakmak bile sevaptır.

Ekranda takip ederek de hatim sevabı alınır.

Unutmayalım Cebrail okumuş, Hz.Peygamber dinlemiştir. Peygamber(a.s):

Bazılarına :‖Kur’an okuda dinleyelim‖ demiştir.

0

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir