HASTALIKLAR ve SEBEPLERİ

  Herhangi bir nedenle mizacı, maddi veya manevi yapısı bozulan kimseye hasta denir.

 Gıdasızlık, manevi açlık, aşırı tokluk, sinirlilik, üzüntü, sıkıntı, aşırı sıcak, soğuk, yanlış beslenme, eksik terbiye, kazalar ve yaşlılık, iç ve dış kirliliği hastalıkların sebeplerinden bazılarıdır. Bunlardan başka zamanın şartlarından dolayı ortaya çıkan ve çıkacak hastalık sebepleri ve hastalıklar olacaktır.  Hastalıkların bilinirse iyi tarafları da vardır. Bir defa hastalıklar güzel bir imtihandır. Hastalıklar bu manada değerlendirilir ve “beterin beteri vardır” diyerek şükredilirse ve sabredilirse imtihan kazanılmış, cenab-ı Allah’ın rızası kazanılmış ve sevap kazanılmış olur. Bunun için de insan kendini mutlu hisseder. Ayrıca; hastalıklar sağlığın önemini ve kıymetini  anlayıp bilmeye sebep olur. Bir de hastalıklar, sızlanıp, şikayet edilmez ve isyan edilmezse insanın günahlarına kefaret olur.

*                 *               *

      Bu konuda Allah Rasûlü şöyle buyurur:

  • “Mü’minin başına ne gelirse, bunlar onun günahlarına kefarettir.” (Müslim Birr:52)
  • *               *

      İbni Abbas (ra) şöyle nakleder:

  • Peygamber (as) bir hastaya ziyarete gitti. Ona: „Geçmiş olsun, hastalığın günahına kefarettir inşallah.’ Dedi.” Der. (Riyaz üs-Salihın:911)
  • *               *

 İmtihan olan musibetin sabır ve şükürle sevaba nasıl dönüştüğünü de şöyle bildirir:  – “Hastalık isabet eden kimsenin sonbaharda ağaçtan yaprakların döküldüğü gibi günahları gökülür.” (Buhari, Merdâ:13)

0

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir