Günahtan Sonra Hemen Tövbe Edilmelidir
İslâm‘da tövbe için günah itirafına, papaza, merasime, kiliseye gitmeye ihtiyaç yoktur. Tövbe etmek isteyen isterse, hemen Allah’a yönelebilir.
Furkan Sûresinin 70. ayetinde buyrulduğu gibi ―Tövbe edip, ameli salih işleyenlerin, Allah kötülüklerini iyiliklere çeviriverir.‖
Tövbe edilmeyecek, tövbe geciktirilecek olursa, tövbe edilmeyen günah, başka günahlara neden olur. Bir büyüğümüzün ifade ettiği gibi günah, ıslak elbise gibidir. İlk anda ürperti verir, sonra çıkarılmayacak olursa, insan o ıslak elbiseye alışır gider.
İnsan hata yapar, yapmaz değil. İnsan hata yapmaktan değil, hatadan dönmekte gecikmekten korkmalıdır.
Lokman (s.a.) oğluna :
– ―Sakın tövbeyi geciktirme! Zira ölüm ansızın gelir‖ demiştir.
Bugün dünyanın cazibesi, günahların çokluğu ve sürekli işlenmesi, içine düştüğümüz gaflet, birde; sonra tövbe ederim düşüncesi, insanı tövbe etmekten alıkoymaktadır.
Sevgili peygamberimiz şöyle der :
―Günah işleyince hemen abdest alarak iki rekat namaz kılan, sonrada Allah’a tövbe eden her insan mağfiret olunur‖ buyurmuş ve Al-i İmran Sûresinin 135. ayetini okumuştur. Mealen : ―Onlar fena bir şey yaptıklarında veya zulme uğradıklarında Allah’ı zikrederler, günahlarının affını isterler, günahlarını Allah’tan başka bağışlayan kim vardır‖ (İ. Canan, K.
Sitte:6/120)
Allah’ın ve peygamberimizin buyruğuna göre; günahtan sonra hemen tövbe edilecek ve tövbe sürekli yapılacaktır.
Bazıları : ―Günah işlemiyorum, niye tövbe edeyim‖ diyor. Bu düşünce doğru değildir. Bu bile tövbe etmeye nedendir. Bazıları da günahları için ―Ben o günah için tövbe ettim‖ diyor. Bu da son derece yanlıştır. Tövbe bırakılıvermez. Zira; tövbenizin kabul olup olmadığına Allah’tan cevap mı geldi ki, bırakıyorsun? Tövbenin devamlı olanı makbuldür.
Ashab-ı Kiram bir hata işlediği zaman Allah kendilerini af edinceye kadar tövbe sütunu denilen bir direğe bağlarlar tövbe ederlerdi.
Biri, Hz. Ali‘ye sorar :
- Günah işledim ne yapayım? Hz. Ali:
- Tövbe et, der. O zat :
- Tövbe ettim gene günah işledim, deyince, Hz. Ali :
- Gene tövbe et, der. O zat sorar :
- Ne zamana kadar tövbe edeyim? Hz. Ali :
- İeytan yenik düşünceye, senden ümidini kesip vazgeçinceye kadar tövbe et, der.