Günahtan Nasıl Korunulur?

Günah işlemek, bir şeyin günah olup olmamasına aldırış etmemek, günah işlerken Allah’tan korkmamak, kuldan utanmamak, ―inandım diyen bir kimsenin yapabileceği şey değildir.

Günah işleyen, Allah’a isyan, peygambere muhalefet etmiş olur.

Kulun Allah’a borcu şöyle özetlenebilir :

  1. Allah’ın farz ve vaciplerini yerine getirmek.
  2. Günahlardan kaçınmak.

Allah’a muhalefet, şeytanın işidir. Adem Âleyhisselam günah işlediği için cennetten kovulmuştur. Cenab-ı Allah her kulu, Kiramen Katibin denilen yazıcı melekleri vasıtasıyla fişliyor. Kıyamet günü yaptığı herşey, önüne konulacak ve nisanın organlarına sorulacak : ―Sen ne işle meşguldün‖ denilecek. O da şahitlik edecek.

Peygamberimiz : ―Hacer‘ul Esved bembeyazdı, Onu insanların günahı kirletti‖ demiştir. (Kıssite:12/4577, İ.Canan)

Günahlar, insanıda kirletir. Günah, manevî huzuru, manevî yücelişi ve Allah’a yaklaşmayı engeller. Ama günahtan sonra yapılacak her içten, samimi tövbe de insanın derecesini yükseltir. Bazen günah, sevap kazandırmaya vesile de oluverir.

Önemli olan husus; kasten günah işlenmez. Allah kötülüğü bilmeyerek yapıp yanılan, sonrada hemen tövbe eden kullarının tövbelerini kabul eder. Fakat, ―Allah af edicidir‖ diyerek günah da işlenmez. Samimi müslüman bilerek günah işlenmez.

Günahları küçük de olsa unutmamak gerekir. Hz. peygamber, Hz. Aişe‘ ye : ―Ya Aişe ehemmiyetsiz gibi görülen işlere aman dikkat et‖ demiştir. (Age:17/626) Günahın azı, küçüğü olmaz.

Günahın küçüklüğü, büyüklüğü tövbe için fark etmez. Tövbe edilip vazgeçilmezse, küçük günahlarda insanın helâkına sebep olur.

Günah kirlerinden tövbe ederek temizlenmezsek, küçük de olsa o günah insanı hayırlı hizmetlerden alıkor, Haktan, Hakikatten uzaklaştırır.

Bir kutsi hadiste Cenab-ı Allah bizi şöyle uyarıyor :  

―Ey Ademoğlu! Dünya zevkleri karşına gelince ölümü hatırla, günah işlemeyi

kasdettiğinde tövbeyi hatırla‖

Kötüden, kötülükten, bize zarar verecek pisliklerden kaçınmazmıyız? Kaçınırız. Öyleyse günahlardan, haramlardan da son derece kaçınmalıyız.

Günahlardan kaçınmadan mânevi huzura eremeyiz.

Kur’an’da :

  • ―Ey İnsanlar! Rabbinize karşı gelmekten sakının. Babanın evladı, evladın babası için bir şey yapamayacağı günden kaçının. Sakın şeytan Allah’ın affına güvendirerek sizi kandırmasın.‖ (Lokman:33)

Seni Allah affeder, Allah büyük der, insana günah işletir.

  • ―Gaflet içinde oyalanıyor, gülüyorsunuz da ağlamıyorsunuz‖ (Necm:60-61) şeklinde uyarı var. Günah işleniyor, tövbe edilmiyor. Bunun sonucu azap var.
  • ―Artık kazanmakta olduklarının cezası olarak az gülsünler, çok ağlasınlar‖ (işlenen günahların cezası ahirette şiddetlidir, onun için gülmeleri değil, ağlamaları gerek.) buyruluyor. (Tövbe:82)
0

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir