Günah işlemekten sakınmak için neler yapılabilir?
-Dilin muhafazası şarttır. Gıybetten laf getirip götürmekten, yalandan ve kaba konuşmaktan alıkonmazsa, günaha düşülür.
-Hasetten, lanetten, bedduadan kusur araştırmaktan, başkasıyla alay etmekten, aldatmaktan kaçınılmazsa insan günahtan kurtulamaz.
Günahtan korunmak için inancın büyük rolü vardır. İnanç olmazsa günahtan rahatsız olunmaz. Nefsin ve şeytanın işi kolaylaşır.
Kur’an’da: “Şeytan onlara söz verir ve onları ümitlendirir. Halbuki şeytanın onlara söz vermesi aldatmacadan başka bir şey değildir.” (Nisa.120) buyrulur.
Şeytanın günahları süsleyip, azdıracağına dair sözü vardır. (Hıcır:39)
Bir de günaha mazeret uydurulur ve kılıf aranırsa insan günaha düşmekten kurtulamaz. Dünyanın zevki sadece günah işleyerek elde edilmez. Aksine günah vicdanı rahatsız eder, insana huzur vermez mutsuz olmasına neden olur.
İtikadı bozuk olan bazıları günaha şöyle kılıf arıyor.
-Bu devirde o damı günah olurmuş.
-Bunu herkes yapıyor.
-El ne der?
-Veya işine geldiği gibi fetva arıyor.
Peygamber (as) “Günah, kalbi tırmalayan ve başkalarının bilmesini istemediğin şeydir” sözleriyle günahı tarif etmiştir. (Tirmizi, Zühd:52)
Günah, her zaman her yerde ve herkese günahtır. Mazeret uydurarak insan kendini kurtaramaz.
Peygamber (as): “İnsanlar günahta kendilerini mazur görmedikçe cezalandırılmazlar ve helak olmazlar.” (Rumuz:354/2)
Bir de günahın yayılmaması için günahta yardımlaşılmamalıdır. Allah Kur’an’da: “Allah’ın yasaklarından sakınma üzerine yardımlaşın, günah ve düşmanlık üzerine yardımlaşmayın. Allah’tan korkun, çünkü Allah’ın cezası çetindir” (Maida:2) buyurmuştur.