EVLİLİK ÖNCESİ HATALAR

Nişan öncesi yapılan hatalar, nişanın bozulmasına, araların bozulmasına ve evliliğe götürmemesine neden oluyor.

Gençler birbirlerini görmeden evliliğe zorlandığı oluyor. İsteksiz ve arzu etmeden nişan yapılıyor. Yani nişanı büyükler istiyor.

Gençler arasında denklik aranmıyor. Gençler de sadece kuru aşkla evliliğe gitmek istiyor.

Nişan öncesi berdel gibi, başlık gibi şeyler söz konusu oluyor.

Evliliğe aday olanlar iyi araştırılmıyor. İyi seçilmiyor. İffeti koruyacak ve evliliği sürdürebilecek güçte mi, o ahlakı taşıyor mu araştırılmıyor. Zenginlik gibi, meslek gibi, soy sop gibi şeylere itibar ediliyor. Gözü kapalı bir evlilik için ilk adım yanlış atılıyor. 

Peygamberimiz der ki: “Dininden ve huyundan memnun olduğunuz biri sizden kız isterse, kızı ona verin. Yoksa yeryüzünde fitne ve fesat zahur eder.” (Tâç:2/284)

İslamda kadının erkeğini beğenme ve seçme hakkı vardır. Evleneceği erkeği beğenecek, “evet” diyecektir. Zorla bir kadın evlendirilemez. Zorlanırsa nikah geçersizdir. 

Peygamber (as) Mugire’ye:

  • “Daha evlenmedin mi?” diye sormuş. O da:
  • “Evleneceğim.” Cevabını verince:
  • “Evleneceğin kişiyi gördün mü?” demiş. Mugire:  “Hayır” deyince Peygamberimiz:
  • “Git, gör,” demiştir. (Tâç:2/285)

*              *              *

        Nişan, flörte kılıf olarak kullanılıyor. Evlenerek sorumluluk altına girmekten kaçınılıyor. Yıllarca, hatta yarı ömür nişanlılık sürüp gidiyor. Sonra evlenmiş olsalar bile arada sevgi saygı kayboluyor. Sadece cinsel duygular kalıyor. Bu da evlilik için yeterli olmuyor.

        İnancımızda ve kültürümüzde evliliğe ve nikâha büyük önem verilmiştir. 

        Peygamberimiz: “Evliliğe gücü yeten evlensin. Zira evlenmek gözü haramdan korur, zinadan alıkoyar. Evlenmeye gücü yetmeyen de oruç tutsun. Çünkü oruç şehveti kırar.”

(Seçme Hadisler:174/65)

  • “Çocuk evlenecek yaşa gelince, imkânı olan onu hemen evlendirsin. Yoksa çocuğun işlediği günahtan ana baba sorumlu olur.” (Ramuz el-Ehadis:411/7)
  • “Allah’ın haram kıldığı şeylerden korunmak için nikâhlanan kimseye Allah’ın yardımı hak olur.” (Age:276/2) buyurarak nikâhı tavsiye etmiştir. 

Nişan, nikâh yerine geçmez. Nişanlılar evli veya evlenecek demek değildir. Evliler gibi davranamazlar. Nişan, tanımak ve karar vermek için son fırsattır. 

Bazıları günaha girmesinler diye dini nikâh da kıyıveriyor. Bu asla doğru değildir. Nikahla beraber görevleri yapma sorumluluğu doğar. Eğer ayrılırlar ve erkek boşamazsa, kadın nikâh üstüne nikah kıyamaz.

Flörtün evlenmek için gerekli olduğunu savunanlar oluyor. Bu yanlıştır. Flörtle gidilen evlilik, sağlam temellere oturmadığı için uzun ömürlü olmaz. Flörte alışan nikâhtan sıkılır. Flörtle evlenenler eşine güvenemez, her an başkası ile de olabileceğini düşünür. 

Flört, metres hayatıdır. Nikâhsız evliliktir. Flört sonu ortada kalanlar ya kötü yola düşer ya da intihar ederler. Kirlendiği için başkası ile de mutlu olamazlar. 

Flörtte sadece cinsellik vardır. Kullanılmışlık vardır. Flört; taciz, tecavüz olaylarını da arttırmakta, cinayetlere sebep olmaktadır.

Flört dinen meşru değildir. Zina sayılır. Flörtün çürük meyvelerini Avrupa, Amerika toplamıştır.

Florida şehrinde yüz bin kişi futbol sahasında toplanmış; evlilik öncesi cinsi ilişkide bulunmamaya, flört etmemeye yemin etmişlerdir. Yemin metni şöyledir: “Allah’ım kendim ve ailem huzurunda hayat arkadaşımı bulup onunla nikâhlanıp evleninceye kadar temiz kalacağıma yemin ederim.” (25.06.1994 Zaman)

*              *              *

        Nişan bazı şeyleri meşrulaştırmaz. Gençler kendi aralarında nikâh kıyma yoluna gidiyorlar.

        Canlılar arasında nikâhla beraber olmak, yalnız insana has bir durumdur.

        Nikâh, dinin geçerli saydığı kimseler arasında olur. Aynı cinsten iki insan arasında nikâh olmaz. Cinsiyeti belli olmayanla nikâh olmaz. Buluğ çağına girmeyenle nikâh olmaz. Rızası olmayanla nikâh olmaz. Ateistle, müşrikle nikâh olmaz. 

        Alışırsak evliliği devam ettiririz anlayışı ile nikâh geçersizdir. Şartlı nikâh olmaz.

        Geçici, belirli bir zaman için nikâh olmaz. 

        Mehir verilmeden, şahitsiz nikâh olmaz.

        Hileli, aldatarak nikâh olmaz. 

        Karşı taraftan istifade etme maksadı ile nikâh olmaz. 

        Gençler kendi aralarında gizlice nikâh kıyamazlar. Nikâhta ilan ve şahit şartı ile bu hallerde ana babanın rızası şarttır. 

        İkinci evlilik de gizlenemez. Nikâh için eşin rızası, mazeret, ilan ve varsa çocukların rızası gerekir. Gizli nikâh batıldır. Beraberlik ise zinadır.

        Bir söylenti var: “Nikâh, önceki günahları yok eder,” deniliyor. Bu yanlıştır. Her suçun bir cezası vardır.          Şunu da ifade edelim ki; eğer nişanla beraber nikâh kıyma durumu olduysa, kadın nikah şartı olarak karşı taraftan boşama yetkisi istemelidir. 

        Nişanda namahremlik vardır. Uygun olmayan fotoğraflar, yanlışlıklar ve israf genellikle zarar verir.

0

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir