ESTETİK
Cenab-ı Allah’ın yarattığı şekil, mecburiyet ve zaruret olmadan bozulmaz.
Cenab-ı Allah bu konuda şeytanın sapıtma tehlikesine işaret ederek şöyle buyurur: Şeytan dedi ki: – “Kullarını muhakkak sapıtaca-ğım. Muhakkak onları boş kuruntulara boğacağım. Kesinlikle onlara emredeceğim de hayvanların kulaklarını yaracaklar. Şüphesiz onlara emredeceğim de Allah’ın yarattığını değiştirecekler.”(Nisa Sûresi:119)
- * *
Allah Rasûlü dövme yaptırmayı ve yapmayı yasaklamıştır. Hatta lanetlemiştir. Şöyle buyurur:
- “Allah; dövme yapana, yaptırana lanet etsin.” (Buhari, Libas:82)
- “Takma saç takana, taktırana, bedene dövme yapan ve yaptırana Allah lânet etsin.”
(Ramuz el-Ehadis:347/8)
- “Sırf güzelleşmek için dövme yapan ve yaptırana, yüzünden tüy yolan ve yoldurana, dişlerini seyreltip inceltene böylece Allah’ın yarattığını değiştirenlere Allah lanet etsin.” (Müslim Libas:120) + (Riyaz üs-Salihın:3/205)
- * *
Hz.Amir (ra) şöyle nakleder:
- “Allah Rasûlü buyurdu ki, saçını, sakalını siyaha boyayanın kıyamet gününde Allah yüzüne bakmaz.” (Ramuz el-Ehadis:92/6)
- “Allah, süslenmek için yüzünü boyayıp, kaşlarını yolana, yoldurana lanet etsin.” (Ramuz el-Ehadis:347/12)
- * *
Buradaki “lanet” beddua değil, yapılanların laneti celbedecek kadar olumsuz olduğundandır.
Bugün; boyamanın, kulak, burun deldirmenin, dövme yaptırmanın sakıncalı olduğunu, kansere, cilt hastalıklarına sebep olduğunu doktorlarımız açıklamaktadır.
Dövme kalıcıdır. Deri altına boya girer ve leke yapar. Bu da fıtrata vurulan lekedir. Dövme yapılan yerde kan kuruyup hapsolduğu için bu bölgeyi necis sayan fıkıhcılar vardır. Dövme, hiçbir zaman sağlıklı değildir. İnsanı güzelleştirmez, aksine çirkinleştirir. Dövme çılgınlıktır.
Dövme, sağlık açısından tehlikelidir. Uzmanlara göre kansere yol açar. Dövmede aynı iğne kullanmasıyla asrın vebası AIDS’e yakalanma riski de çoktur.
Ayrıca; dövmede ölüm riski de vardır. Bir gazete haberinden bir bölüm nakledelim:
Özellikle büyük şehirlerde hemen her köşede rastladığımız dövmeciler, sağlığı tehtid ediyor. Gençlerin özenti için yaptırdığı dövmeler alerjiye yol açabiliyor, sarılık ya da AIDS bulaştırabiliyor. Konuyla ilgili olarak görüşüne başvurduğumuz Amerikan Hasta-nesi hekimlerinden Dr.Ülgen Poy-raz, “dövme yaptırmanın granü-lazyon bozukluğuna yol açabileceğine” değindi ve şöyle dedi: “Eğer kullanılan boyanın niteliği de kötüyse sonuçları kötü olabilir. Üstelik bu, iğnelerle yapıldığı için hepatit (sarılık), AIDS gibi kan yoluyla geçen hastalıklara davetiye çıkartmaktadır.”
Osmanoğlu Hastanesi hekimle-rinden Dr.Seven Osmanoğlu ise, “dövmenin kendisinin değil ama kullanılan maddenin kansere yol açabileceğini” söyledi. (13.09.1997, Akit)
- * *
Dövmenin temizlenmesi de bir derttir. Estetik operasyon gerekir. Estetik ameliyatlar bir çok insanı perişan etmiş ve tanınmaz hale getirmiştir. Bir çoğunun da ya hastalanmasına veya ölümüne sebep olmuştur.
Doktorlar deodorantlara rağbet etmeyin diyor. Makyaj, kanser yapar diyor. Kozmetiklerde zehirli maddeler kullanıldığını söylüyor. Bunlar kanserden tümöre kadar çeşitli hastalıklara yol açıyor diyor. Güzelleşeyim derken hastalık kapmayın diyor. Kozmetik ürünlerinin kürtajla alınan çocuk ceninlerinden yapıldığını söylüyor.
Kozmetiklerde reklam yapılırken sağlık imajı veriliyor ama doktorlar öyle demiyor.
- * *
Sağlıkçılarımızdan bir kaçının ifadesi şöyledir:
Kozmetik ürünler vücutta alerjik reaksiyonlara yol açıyor, özellikle de göz sağlığını önemli ölçüde etkiliyor. Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Kemal Gündüz, gözdeki alerjilerin büyük bölümünün, kozmetik ürünlerinin yanlış ve bilinçsiz kullanımından kaynaklandığını söyledi.
Göz ve çevresinde makyaj amacıyla kullanılan ürünlerin hassas bünyeli kişilerde alerjiye yol açtığı gibi, sürekli kullanım sonucu alerjik reaksiyonun daha sonra da ortaya çıkabildiğini, zamanında tedbir alınmaması halinde tıbbî tedavi zorunluluğu doğduğunu anlatan Doç. Dr. Gündüz, şöyle devam etti:
“Kozmetik ürünlerdeki boyalarda bulunan kimyevi maddeler, vücutta zar ve deri yüzeyi gibi hassas bölgelere temas ettiğinde, alerjik reaksiyona yol açmaktadır. Genç yaşta cildin ve sağlığın bozulmasını istemeyenler, kozmetik ürünlerini çok az kullanmalıdır. Alerjik reaksiyonun belirtileri, hafif kızarıklık, kepeklenme, kirpik diplerinde renk değişikliği ve dökülme şeklinde sıralanabilir.”
Makyaj konusunda özellikle genç kızları uyaran Doç. Dr. Gündüz, “Genç yaşta doğal güzelliğin kıymetini bilmeyenler, orta yaşlarda pişmanlık duyarlar ama, zaman çoktan geçmiş olur.” Şeklinde konuştu. (30.11.1994, Zaman)
* * *
w Saç boyaları hipotiroidiye (guatr) sebep oluyor, bilhassa hamilelikteki yan etkilerinin daha fazla olduğu tespit edildi. w Kolonya, bulaşık deterjanı, oje çıkartıcılarda kullanılan asetonun solunum, ağızda ve boğazda kuruluğa, baş dönmesine, mide bulantısına, bitkinliğe, merkezi sinir sisteminde aksaklığa sebep oluyor. w Parfüm, kolonya, saç spreyi, deodorant, deterjan, vazalin krem, traş kremi, şampuan, kalıp sabun, bulaşık deterjanı, çamaşır beyazla-tıcılarında kullanılan Benzaldehit maddesi uyuşturucu etkisi yapar, ışığa duyarlı hale getirir, ağızda, boğazda, gözde, deride, akciğerde tahrişe sebep olur. Mide bulantısına, karın ağrısına sebep olur. Böbreklere de zarar verir.
w Cilt ve saç bakım ürünlerinde kullanılan A-Hidroksi Asit maddesi de cilt tahrişine ve isiliklere sebep olur.
w Ruj, krem, allık içinde bulunan Asetamid MEA maddesi ise saç ve deri kuruluğuna, alerjik reaksi-yonlara sebep olur. Böbrek ve karaciğere kanserojen etki yapıyor. (21.07.2003, Vakit)
* * *
Erciyes Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Ukşal, Milli Takım’ın 2002 Dünya Kupası’nda yarı finale yükselmesinin coşkusunu yaşayan birçok kişinin yüzüne sürdüğü sprey ve guaj boyalardan dolayı cilt hastalıklarına yakalanabileceğini söyledi. Yüzdeki derinin hassas olduğunu belirten Prof. Dr. Ukşal, Milli Takım’ın başarısına sevinen vatandaşların, yüzlerine sürecekleri boyalara dikkat etmeleri uyarısında bulundu. Kozmetik ürünlerin dahi cildin özelliğine göre seçildiğini hatırlatan Prof. Dr. Ukşal, şunları kaydetti:
“Milli Takım’ın başarısına sevinen pek çok kişi, yüzlerine kırtasiyelerden aldıkları sprey ve guaj boyaları sürüyor. Bu boyalar, cilt hastalığına yol açar. Kozmetik ürünler tercih edilmeli. Sprey ve guaj gibi kuruduğunda deriyi gererek cilde zarar veren kimyevi madde içeren boyalar yerine, ruj gibi makyaj malzemeleri kullanılmalı.”
Prof.Dr.Ukşal, kimyevi içerikli boyaların, özellikle çocukların yüzüne sürülmemesini isteyerek, “Çocukların ciltleri, yetişkinlere oranla daha hassas olur. Bu boyalar alerji yaparak yara-lara neden olabilir.” Dedi. (25.06.2002, Zaman)
Sonuç olarak estetik, yaratılışı bozmaktadır. Dişleri seyreltmek, göğüsleri şekillendirmek, mazeret yokken göze, kaşa, burna müdahale etmek, dövme yaptırmak lanetli işlerdendir. Peygamberimiz: “Yaratı-lışı değiştirene Allah lânet etsin.” Demiştir. (Buhari, Tefsir:59)
Ancak görünüş kötü ise, o hal ağrı ve acı veriyorsa müdahale caizdir.