EĞLENCE
- Eğlenmek, dinlenmek inancımızda yasak değildir. İnsanın zamanını öldüren, ahlâkını bozan inancına zarar veren, ar, hayâ duygularını öldüren eğlence adı ile yapılan çılgınlıklar yasaktır.
Bir eğlence ve eğlencede yapılan, söylenen şeyler ahlâk bozucu olmamalı, kötülüğü akla getirmemeli, kötü söz içermemeli, zaman kaybına neden olmamalı, ibadeten alıkoymamalı, günaha sokmamalı ve kötü alışkanlıklar kazandırmamalıdır.
- Kumar oyunları, kumara götüren oyunlar, dans, içki, uygun olmayan şarkıcı kadınlar vs. iyişeyler kazandırmaz. İçki, kumar, zina gibi şeyler Kur’an-da şeytan işi pislik olarak ifade edilmiştir. Bu yollarla elde edilen para hiçbir şekilde meşru değildir. bu yolda harcanan para da meşru değildir.
Meşru olmayan eğlence yerlerinde, alkol bulunan yerlerde, kumar oynanan yerlerde bir müslümanın eğleşmesi, yemesi, içmesi uygun değildir. çalışmak da caiz değildir. Bilhassa çocuklar ve gençler, zarar verecek her türlü oyundan, eğlenceden ve kötü alışkanlıktan korunmalıdır.
- Müslümanın gözü, gönlü ve nefsi şehvetin cazibesi ile meşgul olmamalıdır.
Fuhuş her yönden zararlıdır. İnsanın gözünün, yüzünün ve kalbinin nurunu alır. Rızkının daralmasına neden olur. Cenab-ı Allah’ın gazabını celbeder, âfat ve felâketlere sebep olur. Bir de cehennem azabını gerektirir.
Zina sayılan ve zinaya götüren şu davranışlardan her Allah’a ve ahirete inanan kaçınmalıdır. Bunlar: Bakmak, dokunmak, öpmek, nikâh dışı ilişki, dans, flört, alkol, nikâhsız beraberlik, müstehcenlik vs…
Zinaya düşmemek için de; eline, beline, diline sahip olmak, tesettür emrine riayet etmek, ibâdet hayatına devam etmek, İslâm’ın koyduğu sınırı aşmamak, tahriklere kapılmamak gerekir.
Günah ve haram olduğu bildirilen davranışları terk edene Cenab-ı Allah: “Ona öyle bir iman veririm ki, onu kalbinde hisseder.” buyurarak vaadte bulunmuştur.
Müslüman, eğlence deyip günaha girmemeli, düğün deyip günaha girmemelidir. Eğlence ve oyun, insanı ibadetlerden alıkoyuyorsa, çalışmaktan alıkoyuyorsa, sosyal görevlerden alıkoyuyorsa, insana kötü duygu ve düşünceler veriyorsa, kötü alışkanlıklar kazandırıyorsa, sağlığına zarar veriyorsa meşru değildir.