DÜĞÜNLERDE DANSLI-MÜZİKLİ EĞLENCELER DOĞRU MU?
İslâm’da eğlencede yasak değildir. Müzik de yasak değildir. Meşru olmak şartı ile nişanda, nikâhta, düğünde eğlenebilir.
Hz. Peygamber (SAV) : “Nikâhı ilân edin ve tef çalın buyurmuştur. (Tirmizi, nikâh :
6) İslâm’da düğünlerde çalgı çalınabilir (K.Sitte 17/1900) Yalnız sarhoşların, meyhanelerin kullandığı çalgı aletleri kullanılmamalıdır. Yani müslümanın düğünü, müslüman olmayanın düğünü gibi olmamalıdır.
Halil Günenç (GMF 2/199) : “Çalgı aletleri ile şarkı haramdır” Ancak, nefsi arzuları tahrik etmeyen aletler çalınabilir, dinlenebilir” der.
Çalarken, eğlenirken, söylenen sözlerde müstehcenlik olmamalıdır. Tahrik eden, fuhuş kokan, kötü düşündüren, kötü şeyler hatırlatan sözleri söyleme, dinlemek haramdır.
Kur’an’da : “İnsanlardan bazıları, Allah yolundan sapıtmak ve o yolu eğlence edinmek için, bâtıl ve boş lafa müşteri çıkar (kıymet verir) işte bunlara şiddetli azab vardır” haberi verilmiştir. Bize bol bol eğlenmeyi alıştırdılar. Kendi oyunlarımızı unutturup dans adı ile tahrik eden, fuhuş kokan oyunlar öğrettiler. Dans, kıvrak hareketlerle, oynayanları, seyredenleri kötü yönde etkiler. Bazısını alkole, fuhşa götürür. Kalbe nifak sokar. Bizim milli oyunlarımızın hiçbirinde belden aşağı oynama ve kıvırtma yoktur.
Sonuç olarak; insanı iyi duygulardan alıkoyan aksine kötüyü hatırlatan; çalışmaktan, ibadetten alıkoyan, kötü alışkanlıklar kazandıran, nefse hitap eden oyun, eğlence ve şarkı dinlemek, seyretmek uygun değildir. Hatta televizyon karşısında da uygun değildir. Çünkü; birşeyin günah ve haram olduğu bildirildiyse, onun helâl olduğu yer yoktur. Helâl olacağı zamanda yoktur.
İnsan hayatı üzerinde müzik çok etkilidir. Oyun ve eğlencelerde etkilidir. Müslüman olarak bize yaratılış gayesine uygun, mâneviyatı unutturan değil, Allah’a götüren müzik lâzımdır. Çünkü kim hangi müziği dinliyorsa o havaya giriyor ve o müziğe uygun oyun oynamaya başlıyor.
Soruyorlar:
-Çalgı âleti ile ibâdet olur mu? diye
-Çalgı âleti ile hangisi olursa olsun, zikir olmaz, Kur’an okunmaz, ibadet yapılmaz. Çalgı âletleri kutsal mekânlarda da çalınmaz. Ezan okunurken çalınmaz.