DOĞUMDAN ÖNCE
Evlilikte eşlerin dikkat edeceği şeyler vardır.
Peygamberimiz (SAV) şöyle buyuruyor:
- “İnsan elbisesini çıkarırken besmele çekmesi, cinlerin gözü ile avret arasında perde olur.” (Ramuz: 297/9)
- “Eşinizle beraber olmadan “Bismillah” ve “Allah’ım bizi ve nasip edeceğin evladımızı şeytandan uzaklaştır” derse, o evlada şeytan musallat olmaz.” (Ramuz:
356/3)
- “Eşinizle beraber olurken örtünün, örtünmezseniz melekler utanarak çıkıp gider, şeytan hazır olur, ortak olur. Doğan çocuk hayasız olur.” (Prof. Dr. İ. Canan , Sünnette terbiye: 59)
çocuk ana karnında iken, helal lokma ile beslenmelidir. Helal gıda ile büyütülmelidir. Helal süt emzirilmelidir. Bilhassa şüpheli şeylerden de kaçınılmalıdır. Çünkü; haramdan hayır olmaz. Haram yedirenin harami evladı olur. Haramla beslenen çocuk asi olur.
İslam fıtratı üzerine doğan çocuk, kirletilmemedir. Baba kaçınmalıdır, eve helal kazanç getirmeli, ana kaçınmalıdır, haram yiyip içmemelidir. Her günah, her haram ana karnında çocuğa yansır. Hamile anne, faiz belasından korunmalı, içki, sigara, uyuşturucu almamalı, alkol katkılı, domuz katkılı yiyecekler içeceklerden uzak durmalıdır.
Hz. Ömer zamanında süte su katmayan kızdan Ömer bin Abdülaziz gibi bir insan dünyaya gelmiştir.
Isırdığı bir elmanın peşine düşüp helallik alan Sabit bin Hürmüz’den İmam –ı Azam dünyaya gelmiştir.
Psikiyatristler çocuğun anne karnındayken annenin yaptığı ve yaşadığı her şeyi hissettiği ve bunlardan etkilendiği konusunda önemle dikkat çekiyorlar. Hatta anne ağlarken bebeğin de ağladığı, gülerken de güldüğü tespit edilmiş bir gerçektir. Prof. Dr. İbrahim Canan, “Peygamberimizin Sünnetinde Terbiye” adlı kitabında bu konuya geniş yer verirken “Annenin hamileliği süresince yaşadığı sadece kısa bir döneme bile olsa rastlayan huzursuzluğu; çocuk, dünyaya geldikten sonra mutlaka bir süre yaşayacaktır” diyor. Çocuğun kişilik yapısının ilk tohumlarının atıldığı anne karnında alimlerin tavsiyelerine göre:
- Öncelikle haram ve şüpheli yiyeceklerinden kaçınmak,
- Kur’an –ı Kerim ve vaaz kasetleri dinlemek, güzel müzik dinlemek
- Kelime –i Tevhid tekrarlamak
- Dua ve tesbihatı aksatmadan sürdürmek,
- Haram düşünce ve konuşmalardan kaçınmak,
- Çocukların huy ve yüz güzelliği için İnsan suresini okumak, tavsiye edilmiştir.