DEVLET BAŞKANI HZ. ÖMER’DEN EBU MUSA’YA
Hz. Ömer halifeliği sırasında Ebu Musa’l Eş’ariy’i Kufe kadılığına tayin etmiş ve yazılı bir talimat vermiştir.
Özetle bu talimattan bazı maddeler:
- “Sana bir dava delilleriyle birlikte getirildiği zaman iyice anla, dinle.
- Hak belli olunca hükmünü ver ve hakkı hemen yerine getir.
- Karşında, meclisinde ve adaletinde herkesi eşit tut. Aralarında fark gözetme ki, ileri gelenler senin haksız bir hüküm verebileceğini ummasın. Halk tabakası da ümitsizliğe ve korkuya düşmesin.
- Dün verdiğin bir hükme dönüp üzerinde düşünmekten ve gerçek aydınlandığında hakka dönmekten seni hiçbir şey alıkoymasın! Çünkü hak asıldır ve esastır. Hakka dönmek, haksızlıkta direnmekten hayırlıdır.
- Allah’ın kitabında ve peygamberin sünnetinde yerini bulamadığın, vicdanını rahatsız eden hususlarda tekrar tekrar düşün. Onların kitap ve sünnetdeki benzerlerini araştır, öğren. Sonra da benzerleriyle karşılaştırma yap.
- Delil ve şahit getirmek için müddet isteyen davalıya mühlet ver.
- Hak ve hukuk yeri olan mahkemede bunalmaktan, haktan, incinmekten, taraflara karşı sert davranmaktan sakınmanı sana tavsiye ederim.”
0
Tags :