Çocuğa davranışımız nasıl olmalı?

Çocuğa davranış şeklimiz çok önemli. Unutmayalım çocuğa gösterdiğimiz ilgi kadar Müslümanız.

Hem Müslümanız diyeceğiz İslam’ı yaşamayacağız ve çocuğumuza İslam’ı anlatmayacağız, yaşatmayacağız. İslam’ın ne bize ne çocuğa faydası olur.

Üniversite öğrencilerinden gusül abdestini bilmeyen öğrencilerle karşılaşıyorum. İslam ile tanıştırılmamış. Dünya ile ilgili çok şey bilip dinle ilgili bir şey bilmemesi ana babanın ayıbıdır. Dünya ve ahirette yüz karasıdır. Bu evlada yapılacak en büyük kötülüktür. Anasının babasının cenaze namazını kılamayanları görüyoruz. Mezarı başında bir Fatiha üç ihlas okumayanları görüyoruz. Ana baba hangi ünvanı hangi mesleği kazandırmış olursa olsun. Bu önemli değil.

Çocuk sağlıklı olsun diye bütün aşılarını yaptırıyoruz da her hayrın, her iyiliğin kaynağı olan din, ahlak, edep ve merhamet aşılarını unutursak çocuk ruhsuz olacaktır.

Çocuğa sadece sevgi yeterli değildir, her istediğinin alınması da aslında onu mutlu etmez, mutluluğu kısa sürer. Çocuğun karnı kadar ruhunun da doyurulması onun iyi insan, iyi vatandaş olmasını sağlar.

Her çocuğun olumlu yönleri olduğu gibi olumsuz, hatalı yönleri de vardır. Çocuk hatalarından dolayı sürekli tenkit edilmemelidir. Sürekli eleştirilen çocuklar ana babalarından soğur olumlu tarafları görülüp dile getirilirse çocuk üzerinde olumlu etki yapar, iyi yönde gelişmeye devam eder. İsyankar olmaz. Övülen, takdir edilen davranışlarını devam ettirecektir. Olumlu konuşmalar çocuk üzerinde olumlu etkiler yapacaktır.

Hatalı davranışlarını da zamanında alışkanlık haline getirmeden, tatlı dille düzeltirsek, hatalar onun hayatında yer etmeyecektir.

Ana baba çocuklar arasında sevgide, övgüde, mal da asla ayrım yapmamalı, eşit davranmalıdır. Değilse çocuk dışlanır aile içi bağlar zayıflar. Erkek-kız ayrımı da yapılmamalıdır.

Çocukla alay edilmemeli. Kötü lakaplar takılmamalıdır. Haylaz, işe yaramaz, olmaz gibi sözler söylenmemelidir. Nasıl olması isteniyorsa öyle davranılmalıdır. Bu bir yönlendirme olur.

Kaba ve sert bir dil kullanmak çocuğu aşağılamak olur. Çocuğu küçük düşürmek ana baba hayranlığını bitirir, davranışları samimi olmaz, kin besler. Çocuğun gelişimini olumsuz etkiler.

Çocuk şiddet görürse, acıma, merhametle davranma hissi körelir. Katil, cani, zalim biri olur.

Çekingen, pısırık biri olarak yetiştirilirse intikamcı olur. Herkesten hatta hayvanlardan bile intikam alır.

Çocuk ne zaman azarlanacak, ne zaman bir kusuru yüzüne vurulacak beklentisi ile büyümemelidir. Azarlanmamalı tehdit edilmemeli, bir şeyle korkutulmamalıdır. Emir cümleleri kullanılmamalı, bazı şeylerden mahrum bırakılmamalıdır.

Necip Fazıl Rahmeli: “Siz hiç sarrafın bağırdığını duydunuz mu? kıymetli malı olanlar bağırmazlar” demiştir.  Kullanılan dil çok önemlidir.

Çocuk hak etmediği şekilde övülmemelidir. Şımarık olur. Gurur, kibir hastası olur.

İhtiyacından fazla harçlık rüşvetçi yapar.
Çocuğa yaşına göre davranılırsa daha çok özgüveni olur, şahsiyeti gelişir.

Yaşına göre cinsel ve dini bilgi verilirse iffetli olur.

0

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir