CAMİYE KİMLER GİREBİLİR KİMLER GİREMEZ?
Camiler, Allah yanında en sevimli yerlerdir. Burulara Rastgele girilmez. İster müslüman olsun, ister başka dinden olsun, müzeye girer gibi camiye girilmez. Herkes saygı göstermek zorundadır. Cami müze değildir.
Cünüp, hayızlı, lohusalı olanların camilere girmeleri dört mezhebe göre haramadır. Bu konuda Peygamberimizin kesin talimatı vardır.
Bir müslüman, abdesti yoksa, saygı yönü ile camiye giremez. Abdestsiz bir müslüman zorunluluk varsa camiye girebilir. Oturabilir, vaaz dinleyebilir, çalışabilir.
Gayri müslimlerin camiye girmemesi lazımdır. Çünkü gusül abdesti almadıkları için temiz değillerdir. Müslüman olmayanın camiye girmeleri konusunda ihtilaf vardır. İmam-ı İafi, müslüman olmayan camiye girebilir der. İmam-ı Azam ise müslümanlardan yetkililerden izin alarak girebilir, der. Maliki ve Hanbeli mezheplerine göre giremez haramdır, derler. Mescid-i Harama ittifakla giremez derler.
Eğer etkilenmesi ve müslüman olması ihtimali varsa uygun bir kıyafetle görmesine, girmesine müsaade edilir. Saygısızlık yapacaksa giremez.
Camiye Turistlerin çırıl çıplak, cünüp ve inançsız halleriyle girip çıkmaları uygun değildir.
Bazı kardeşlerimin düğün, nikahlarında camide sohbet düzenleniyor. Buraya giren bacılarımız, uygun şekilde, uygun kılık-kıyafette girip çıkmalıdır.
Fıkıhcılarımıza ve fıkıh kitaplarına göre hayızlı ve nifaslı kadın camiye giremez.
Büyüklerimiz, evin bir odasının bir bölümünün mescid yapmamızı tavsiye etmiştir. Her evde namaz kılınan ayrı bir yer olmalıdır. Evdeki bu yerler mescid hükmünde değildir, oralara abdestsiz girilebilir. Oraları ev hükmündedir.
Bir müslüman için ezan bir davettir. Ezan okununca, her erkek müslüman camiye gitmek durumundadır. Musalla taşına yatmadan ölüsünden önce dirisinin camiye gitmesi, müslümanlığın nişanesidir. Camide olana melekler dua eder.
Mazeretsiz camiye gitmeyen için Peygamberimiz:
- ―Odun toplayıp evlerini yakasım geliyor‖ demiştir.
- ―Sabah ve akşam camiye giden kimseye her gidip gelişinde Allah cennetini hazırlar‖
(Buhari:C.1 sh.161)
- ―Bir kimse evinde güzelce temizlenir ve Allah‘ın farzlarından birini ödemek maksadıyla mescidlerden birine giderse, attığı adımlardan biri, küçük günahlarını siler; diğeri de onun derecesini yükseltir‖ (Müslim: C.1 sh.462)
- ―Camiye giden üç şey kazanır:‖
- Dindar bir kardeşini dost olarak kazanır ya da,
- Hikmetli söz öğrenir ya da
- Sevap kazanır. (Ramuz:272/3) buyurmuştur.
Gitmeyeceğim diye her davete, ―hayır diyen‖ gitmemekte direnen birini, birgün camide görürler… Yeşil elbiseli… Ama musallat taşında… kulağına hani gelmeyecektin? dediler.
Görülüyor ki, camiye bazılarının dirisi gelir. Bazılarının da ölüsü gelir. Herkese camiye gitmek nasip olmuyor.
Camiye gitmekten alıkoyan özürler nelerdir?
- Hayızlı, lohusalı,
- İlim öğrenen, öğreten, araştırma yapan,
- Aciz, ihtiyar, uygun elbisesi olmayan,
- Hasta, Âmâ, hastaya bakan, sakat olan, görünür yarası olan,
- Mal, can, namus emniyeti olmayan,
- İiddetli yağmur, çamur, soğuk, sıcak, karanlık varsa,
- Soğan, sarımsak yiyen,
- Pis sigara kokusu olan. Bunlar için Peygamberimiz ―gelmesin‖ diyor. Kur‘an‘da:
―Allah güçlük dilemez‖ (Hac 78) buyrulmuştur.
Hz. Peygamber de şöyle buyurur:
―Kolaylaştırınız, güçleştirmeyiniz. Müjdeleyiniz, nefret ettirmeyiniz‖
Cami topluma yaşama dinamizmini kazandıran yerlerdir. Camide yapılan ibadetin sevabı bunun için fazladır. Camiye gitmek bunun için gereklidir. Hz. Peygamber : ―Camide gördüğünüzün iyiliğine şehadet edin‖
―Cemaatte rahmet vardır‖ buyurur.
Camiye giderken çocuklarımızı, gençlerimizi de unutmayalım. Onlar bizim ya cennetimiz ya da cehennemimiz olacak. Onlar kurtulmadan biz kurtulamayız.
Cami adamı cemaat adamı yetiştirilmelidir.