Besmelesiz Yiyip İçmek
En çok dikkat edeceğimiz husus, besmelesiz yiyecek hazırlamamak, besmelesiz yemek pişirmemek, besmelesiz sofra kurmamaktır. Yoksa bereket de olmaz, karnımızda doymaz. Bir bakıma da, o yenilip içilen helal olmaz.
Huzeyfe (r.a.) şöyle anlatıyor :
―Peygamberle yemek yerken kimse peygamberden önce elini uzatmazdı. Bir gün sofrada bir kız çocuğu geldi, elini yemeğe uzattı. Peygamber hemen elini tuttu. Bir bedevi geldi elini yemeğe uzattı. Onun da elini tuttu ve dedi ki, İeytan Allah‘ın ismi zikredilmeyen yemeği kendine helal addedir. Bu iki kişiyi, bu yemeği kendine helal kılmak için getirdi. Yemin olsun ki şeytanın eli ikisinin eli ile birlikte avucumdadır. Bundan sonra peygamber, besmele çekip yemeğe başladı.‖ (Kıssite:10/398) + (B. Hadis Külliyatı:3/85) Demek ki, besmele şeytanın nasibini kesiyor, yemeği bereketli kılıyor.
Peygamber şöyle buyuruyor :
- ―Bismillah de, sağ elinde ye ve önünden ye.‖ (Riyaz üs Salihın:731)
- ―Yemek yediğinizde, Allah‘ın adını anınız eğer yemeğin evvelinde besmeleyi unutursanız, Bismillahi ala evvelihi ve ahirihi deyiniz.‖
- ―Bir adam eve girerken ve yemek yerken Allah‘ı anarsa şeytan evanelerine şöyle der:
- Burada sizin için barınacak yer, yiyecek yemek yok, der.
Eğer o kimse Allah‘ı zikretmezse şeytan evanelerine:
- Barınacak yer buldunuz.‖ Eğer yemek yerken Allah‘ı zikretmezse, yiyecek yemek buldunuz, der. (R. Salihın:733)
4- Hz. Aişe (r.a.) anlatıyor : ―Peygamber altı kişi ile yemek yiyordu. Biri gelip iki lokmada yemeği bitirdi. Bunun üzerine peygamber:
– Eğer besmele çekmiş olsaydı hepimize yeterdi.‖ buyurdu. (Riyazus Salihın:746) + (Kıssite:10/400)
5- ‖Besmele çekiniz, yemeğiniz bereketli olsun. (Riyazus Salihın:746)
Besmeleyi unutmadığımız gibi, sofrada, bir işi yaparken dıştan çekmekte büyük fayda vardır. Bu bir hatırlatma olur, unutan, çekme alışkanlığı olmayan da çekme alışkanlığı kazanır.
Yemekten sonra sofra duası yapılmalıdır.