BELLİ BİR İSLÂMİ KIYAFET ŞEKLİ VAR MI?
İslâm’da örtülmesi gereken yerler belirlenmiş, fakat bir model veya belirli bir elbise şekli üzerinde durulmamıştır. Kıyafet, örf âdetlere göre, yörenin iklim ve kültür şartlarına göre serbest bırakılmıştır. Bu da islâm’ın yaşanabilir olduğunu gösterir.
Bugün islâm kadını, temizlik ve şıklığıda gözardı etmemelidir. Cenab-ı Allah’ın nazar ettiği kalbini güzelleştirdiği gibi, fitneye sebep olmayacak şekilde görünümünüde güzelleştirmek zorundadır. Böylece örtünün yadırganmaması, bilhassa islâm düşmanlığının önlenmesi sağlanmalıdır.
Bir şey eksik yapılınca, nasıl sakıncalı ise, aşırılığa kaçınca da sakıncalıdır. En basitinden ürkütücü ve soğutucu olur.
Bostan-Gülistan’da okumuştum. Biri yalan yanlış Kur’an okuyormuş, ona ne yaptığını sormuşlar : “Allah rızası için Kur’an okuyorum” demiş, ona : “Allah rızası için sen bu Kur’anı böyle herkesin içinde okuma” demişler. Neden? Birşeyi sevdirmek önemlidir.
İslâm’da özel kıyafet şekli yoktur. Biz, İslâm’ın ölçülerine göre giyilmesi günah ve haram olan giysileri sıralarsak, sanırım İslâmi kıyafet ortaya çıkacaktır. İslâmi kıyafet şekli nasıldır :
1-İslâmi kıyafete moda ve taklid karıştırılarak sulandırılmamalıdır.
2-Başka inanç ve milletten olanların özel elbiseleri giyilmemelidir. Papaz, Haham ve Noel Baba kıyafeti gibi.
3-Erkeğe ipek elbise haram kılınmıştır.
4-Karşı cinsi çağrıştıran elbise, yani kadına erkek, erkeğe kadın elbisesi helâl değildir.
5-Üzerinde yazılar, resimler olan elbise olmamalıdır.
6-Aşırı süslü ve dikkat çekecek şekilde renkli elbise,
7-İnce, dar, kısa ve tahrik eden elbise,
8-İffetsizlik mesajı veren elbise, kötü şey akla getiren elbise,
9-Vücut hatlarını belli eden elbise ve teni gösteren çorap islâmi değildir. Bunun dışındaki elbiseler giyilebilir.
Deniliyor ki, dışarda takılan eşarpla namaz kılınmaz. Neden? “başkaları gördü” deniliyor.
Peki başkalarının gördüğü manto ile, çorap ve elbise ile kılınıyorda neden eşarpla kılınmasın? Önemli olan, eşarbın dikkat çekecek renkte ve ince olmamasıdır. Görünen örtü, elbise değil, beden olmamalıdır.