ALKOL BAĞIMLILIĞI NASIL BAŞLIYOR?

Günlük  hayatımıza giren alkol hemen hemen herkesi içmeye zorlamaktadır. Çünkü, alkolsüz, zararsız diye reklâmı yapılan bira, kısa sürede alışkanlık yapmakta, insanı alkolizme esir etmektedir.  

Zaman zaman çeşitli vesilelerle ikram edilen az miktardaki içki, giderek daha fazlasını alma ihtiyacı doğurmakta sonunda kişi hem fiziksel olarak hem de manen alkolün tutsağı olmaktadır.  

Sigara, içki, uyuşturucu gibi alışkanlıklar birbirini takip eder, biri diğerini davet eder. Meselâ; sigara içen içkiye yönelir, içki içen uyuşturucuya yakın olur. Şöyle bir söz vardır: “İnsan önce alkolü içer, sonra alkol alkolü içer, en sonunda da alkol insanı içer.” derler.

Bu konuda ikramların da etkisi büyüktür. Önce ikramla başlar, gitgide dozu artar gider, doz arttıkça da bağımlılık artar, böylece alkolün esareti altına girilmiş olur.

Hiçbir alışkanlık küçümsenmemelidir. Bir defada bir şey olmaz, bir kadehten ne çıkar denmemelidir. Cenap Şehabettin: “Müsamaha kapsını aralamaya gelmez, bir gün ardına kadar açılıverir” diyerek bu konuda taviz verilmemesi gerektiğini belirtmiştir.  

Ayrıca içki şişesini bakkaldan çocuk getirirse, evlerde çocuğun gözü önünde içilirse, hatta onun tatmasında sakınca görülmezse, o çocuk içkiye çabuk başlar. Hele reklâmlar, büyüklerin kötü yönde örnek olması, yeni nesil üzerinde olumsuz etkiler yapmakta, içki alışkanlığını yaygınlaştırmaktadır. Hatta gün geçtikçe korkunç felakete sürüklenmekteyiz. Bugüne kadar bu yoldaki insanlar, aileler ve toplumlar iflah etmemiştir.

Kısacası insanımız sahipsizdir, gençler sahipsizdir. başıboşluk içinde olan insanımızı koruyacak olan inanç da zayıflamıştır. Bu sahipsizlik içinde insanımız bunalıma sürükleniyor ve bu halde iken insanımıza olan oluyor.

Ücretsiz alkol ikramları tanıtım adı altında yapılıyor. Hiç içmeyen küçücük çocuklar bile alıyor.

Ayrıca çağdaşlık propagandası var. Devlet alkol kullanımını ilericiliğin, modern olmanın şartı sayıyor. Resmi devlet toplantılarında alkol ikramı kural haline gelmiş.

İçti mi, içmedi mi araştırılıyor. Çoğu zaman görev verilmiyor. Geçmişte tespit amacıyla alkollü toplantılar yapılmıştır.

Bir çok yerde çeşitli bahanelerle şarap güzelleri seçiliyor, festivaller düzenleniyor. Mezuniyet gecelerinde, doğum günlerinde, evlenme günlerinde içki ikram ediliyor. Gençler üzerinde arkadaş baskıları oluyor. İçmeyen büyümemekle kınanıyor.

“Bir defadan bir şey olmaz” teklifleri ile gençler alkole teslim ediliyor.

0

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir