AİLE HAYATI
– Müslüman, aile yuvasını kurmadan maddi ve manevi hazırlıklarını tamamlamalı, inançlı ve ahlâklı bir eş seçmelidir. Günahsız nişan, nikâh ve düğün yaparak aile yuvasını kurmalıdır.
– Aile hayatında en önemli şey hayırlı, ölürse yerin kalırsa elin beğeneceği evlatlar yetiştirmektir. İnsanın kendinin iyi olması yetmez. İnsanın kurtuluşu, sorumlu olduğu insanlarla beraber olacaktır. Çocuklar, ana babanın ya cenneti ya cehennemi olacaktır.
Hamuru karmasını bilmeyen, yenecek ekmek pişiremez. Çocuk hamur gibidir, hangi şekil verilirse öyle olur. Ana karnından itibaren her yaşın terbiyesi vardır, eğitimi vardır. Çocuk helâl gıda, helâl sütle beslenmeli. Çocuk besmeleli olmalı, besmeleli büyümelidir. Allah’ı daha küçükken doğru bir şekilde öğrenmelidir. Çocuk dindar, ar ve hayalı büyümelidir. Kötü arkadaş ve kötü alışkanlıklardan korunmalıdır. Çocuğa güzel bir ad verilmeli, üzerinde hakkı ve emeği olanlara rahmet okuya-cak, dua edecek ve yüz akı bir insan olarak yetiştiril-melidir.
Emek çekilirse, çocuk cehennem yakıtı olmaz.
– Müslümanın evi israf evi olmamalıdır. Yemek, su, elektrik, telefon ve eşya asla israf edilmemelidir. Ev gereksiz kedi, köpek, kuş barınağı olmamalıdır. Altın, gümüş kaplardan yenilip içilmemelidir. Evde kumar aletleri, put, resim gibi şeyler bulunursa, o evden melekler çıkar gider, orada eğleşmez.
Müslümanın evi, günah evi, isyan evi olmamalıdır. Evde müstehcen yayın basın bulunmamalı, müstehcen kılık kıyafet giyilmemelidir. Eve inancı zayıf, ahlâkı zayıf insanlar girip çıkmamalıdır.
Eve helâl kazanç girmeli, evde görevler aksatılmamalıdır. Ev, rahat ve imanlı bir şekilde ölebileceğimiz ev olmalıdır.
– Aile hayatında korunacak şeyler vardır. İman korunmalıdır. Nikâh korunmalıdır. Namus korunmalıdır. Çocuklar korunmalıdır. Bugün çok az kişi bunları korumakta başarılı olabiliyor.
– İnsan evinde faydalı ve hayırlı bir insan olmalıdır. Ve her şeyin hayırlısını temenni etmelidir. İnsan kendine hayırlı olmalı, eşine ve çocuklarına hayırlı olmalı, yaşıyorlarsa ana babasına hayırlı olmalı, ölmüşlerse, ruhlarını şâd etmelidir. Hz. Peygamber(SAV): “Hayırlınız ailesine hayırlı olanınızdır.” buyurmuştur.
– Müslüman evi nasıl olmalıdır: Ev namazla, Kur’an-la, zikirle, helâllerle, güzel levhalarla, güzel kitaplarla, güzelleştirilmelidir. Böylece günah evi olmaktan korunmalıdır.
Müslüman, Allah’ın men ettiği herhangi bir şeyi evinde yer vermemelidir. Evi içki ile, domuzla ve uygun olmayan görüntülerle isyan evi haline getirmemelidir.
Ev, kabir gibi olmamalı, evdekilerde ölü gibi olmamalıdır. Namazla, Kur’an-la, zikirle ev halkı hayat bulmalıdır.
Tek cümleyle ev, Hz. Peygamberin ziyaret edebileceği; peygamber kokusunun duyulduğu ve meleklerin eğleştiği, içindekilerin huzur duyduğu, cennetten bir köşe olmalıdır.
Evde eşler birbirini kıracak, üzecek ve yuva yıkacak davranışlardan kaçınmalıdır. Müslümanın evinde zulüm olmaz.
Birde nikâhı düşürecek davranışlardan kaçınılmalıdır. Bu konuda şüphesi olan anne baba ve kardeşlerin yanında merasime gerek kalmadan “Ben seni eşliğe kabul ediyorum, sen ediyor musun?” gibi sözlerle nikâh tazelenmelidir.
Nikâhın ve imanın şakası olmaz. Dinde kanunda olduğu gibi bilmemek mazeret değildir. Onun için nikâhı ve imanı giderecek sözlere, davranışlara dikkat edilmelidir.
Dinde kutsal olan şeylerle alay edilmediği gibi sövülmez de. Dikkat edilmezse nikâh gider, eşler birbirine yabancı olur.